Agenda internationaal

Art Basel in Miami Beach

Art Basel Miami Beach is het jaarlijkse sociale en culturele hoogtepunt van de Amerikaanse kunstwereld. Meer dan 260 galeries uit de hele wereld tonen er kunstwerken van zo’n 2000 kunstenaars uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

6 t/m 9 december. Miami Beach, Verenigde Staten. www.artbaselmiamibeach.com.

Mary Katrantzou

De van oorsprong Griekse modeontwerper Mary Katrantzou ontwerpt dit jaar de kerstboom voor het Design Museum in Londen. De boom is in 2D te zien op de buitenmuur van het museum en toont een gedeelte van haar herfst- en wintercollectie.

December, Design Museum, Londen. www.designmuseum.org

Wolfgang Tillmans

In het Moderna Museet in Stockholm is een grootschalige tentoonstelling te zien van het werk van de Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans. Tillmans won in 2000 als als eerste niet-Britse kunstenaar – én als eerste fotograaf – de prestigieuze Turner Prize. De onderwerpen van zijn foto’s variëren van de Duitse kraak- en homobeweging, zijn persoonlijk leven en moderne landschappen tot astronomie en het nachtleven.

t/m 20 januari. Moderna museet in Stockholm, Zweden. www.modernamuseet.se

Half elf zomeravond

In de voorstelling Half elf zomeravond, naar de gelijknamige roman van Marguerite Duras, gaat Maria op reis met haar man, haar beste vriendin en haar dochtertje. Het gezelschap is onderweg van Frankrijk naar Madrid, maar een gigantisch onweer dwingt hen tot een noodstop in een Spaans stadje. Daar wordt een klopjacht gehouden op een Spaanse jongeman, Rodrigo Paestra, die net die dag zijn vrouw en haar minnaar heeft vermoord toen hij ze samen in bed betrapte. In de broeierige sfeer na het onweer kruist het pad van Maria dat van Rodrigo.

t/m 20 december in verschillende theaters in België. www.toneelhuis.be

New Dream Machine

Het ‘New Dream Machine Project II’ van Shezad Dawood is een draaiende stalen sculptuur van drie meter hoog. Kijk je ernaar, dan waan je je omringd door kleuren. Het werk verwijst naar de originele ‘Dream Machine’ die kunstenaar Brion Gysin en wetenschapper Ian Sommerville in 1959 maakten en laat de samensmelting zien van wetenschap, kunst en mystiek.

t/m 17 februari. Parasol Unit, Londen. www.parasol-unit.org