Agenda diversen

Ernest van der KWAST (Bombay, 1981) - Pseudoniem Yusef el Hhalal. Nederlandse auteur. foto VINCENT MENTZEL==F/C==Nederland. Rotterdam, 16 juni 2010
Ernest van der KWAST (Bombay, 1981) - Pseudoniem Yusef el Hhalal. Nederlandse auteur. foto VINCENT MENTZEL==F/C==Nederland. Rotterdam, 16 juni 2010 ©Vincent Mentzel 2010

Mensenrechtenlezing

Zijn de mensenrechten een utopie of een realiseerbaar doel? Filosoof en Denker des Vaderlands Hans Achterhuis geeft zijn visie op de haalbaarheid van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

10 december, 20 uur. Radboud Universiteit Nijmegen. www.ru.nl/sp/achterhuis

ARTtube on stage

ARTtube is het online videokanaal van vijf musea in Nederland en België. Tijdens deze filmavond presenteert ARTtube de video’s over kunst en design voor een keer op een podium in de Brakke Grond. Tussen de vertoningen door bieden de makers een blik achter de schermen.

11 december, 20.30 uur. Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam. www.brakkegrond.nl

Winterlezing in Naturalis

In vroegere geologische tijden kende Nederland gebergtes, woestijnen, tropische oerwouden, koraalzeeën en zelfs vulkanen. Jan de Jager, hoogleraar Regionale en Petroleum Geologie aan de Universiteit van Utrecht en voorheen exploratiegeoloog bij Shell, vertelt daarover in de lezing ‘Nederland door de geologische tijd’.

9 december, 13 uur. Naturalis, Leiden. www.naturalis.nl

Hitchcocks Vertigo

Op 7 december leidt Kees ’t Hart een bijzondere vertoning in van de film Vertigo in het EYE Filminstituut Nederland. ’t Hart schreef onlangs Hotel Vertigo, een literair eerbetoon aan Hitchcock, zijn meesterwerk Vertigo en het San Francisco van de jaren vijftig. Kees ’t Hart zal vertellen hoe de roman en de film met elkaar verweven zijn.

7 december, 17 uur. Eye Instituut, Amsterdam. www.eyefilm.nl

De Unie Late Night

Tijdens de laatste De Unie Late Night in Rotterdam spreekt schrijver Ernest van der Kwast nog een keer met acteurs, politici, afwassers, marktkooplui en voetmasseuses. In deze aflevering o.a. bioloog Kees Moeliker en de Rotterdamse rock-’n-rollband The Cosmic Carnaval.

6 december, 21.30 uur. De Unie, Rotterdam. www.deunie.nu

Electrische gitaar

Van vrijdag 7 t/m zondag 16 december vindt in Amsterdam een tiendaags elektrisch gitaarfestival plaats op tien Amsterdamse podia. Naast hoofdgast Andy Summers en beschermheer Jan Akkerman spelen topgitaristen uit rock, jazz, metal, wereldmuziek, experiment en klassiek.

7 t/m 16 december. Amsterdam. www.amsterdamelectric.com.