Agenda beeldende kunst

Richard Bergh - Efter slutad seans. After the sitting. 1884. Olja på duk, 145x200 cm.
Richard Bergh - Efter slutad seans. After the sitting. 1884. Olja på duk, 145x200 cm.

Nordic art

De tentoonstelling Nordic Art in het Groninger Museum biedt een overzicht van Noord-Europese schilderkunst in de negentiende en twintigste eeuw. Realisme, naturalisme, symbolisme en opkomend modernisme komen samen. Met landschappen, portretten en taferelen uit het dagelijkse plattelandsleven van onder meer Edvard Munch, Akseli Gallen-Kallela en August Strindberg. Met hun heldere en frappante werken vangen zij de poëtische schoonheid van het mystieke noorden.

t/m 5 mei, Groninger Museum, Groningen. www.groningermuseum.nl

Troje

Het Allard Pierson Museum, het archeologie museum van de Universiteit van Amsterdam, presenteert de tentoonstelling Troje. Stad, Homerus en Turkije. Door de eeuwen heen hebben velen zich Troje toegeëigend. Het begint met de blinde dichter Homerus en zijn wereldberoemde Ilias. Maar Troje is meer dan de tienjarige oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Troje is ook de stad zelf waarvan de opgraving vijfduizend jaar aan geschiedenis laat zien.

t/m 5 mei, Allard Pierson Museum, Amsterdam. www.allardpiersonmuseum.nl

Verrassingsexpo

8 december opent in het Dordrechts Museum een verrassingstentoonstelling. De titel en inhoud van de tentoonstelling blijft tot het allerlaatste moment geheim en worden pas onthuld op de dag van de opening. Tot die tijd moet het publiek genoegen nemen met één detail: een kinderhand. Wel kondigt het museum aan dat het gaat om een „grote en internationale tentoonstelling met ongeveer 100 kunstwerken, waarvan de meeste speciaal voor deze gelegenheid in bruikleen gegeven worden door musea en particuliere verzamelaars uit binnen- en buitenland.”

9 december t/m 8 april 2013. Dordrechts Museum, Dordrecht. www.dordrechtsmuseum.nl

Vincent is back

Door wisselende collectiepresentaties zijn tijdelijk minder schilderijen van Van Gogh te zien

geweest in het het Kröller-Müller Museum. Dat maakt het museum nu goed met de tentoonstelling Vincent is back, bestaande uit twee delen: Geboortegrond en Land van het licht. Deel 1 is te zien tot 1 april en gaat over Van Goghs Hollandse periode (1881-1886), waarin hij als beginnend kunstenaar het boerenleven schildert. De nadruk ligt daarbij op zijn geboortegrond, met de donkere, aardse schilderijen en de tekeningen die hij in zijn begintijd maakte

11 december t/m 22 september. Kröller-Müller Museum, Otterlo. www.kmm.nl