AEX-index lift mee en vestigt jaarrecord

Zowel in China en Japan, als in Europa en de VS zitten de beurzen in de lift. In Nederland vestig-de de AEX een jaarrecord.

Het was gisteren ook een beetje Sinterklaas op de Amsterdamse effectenbeurs, zei een opgetogen belegger. Hij reageerde op het nieuws dat de AEX-index, ook al ging het niet heel soepel, op de valreep toch nog een nieuw jaarrecord had behaald.

De belangrijkste graadmeter van de beurs sloot gistermiddag op 338,85 punten, de hoogste stand sinds juli – ondanks de enorme kartelboete die Philips door EU-ambtenaren werd opgelegd en het aandeel fors deed dalen. Vanochtend zette de AEX-stijging door.

Tegen het jaarrecord had de index de afgelopen dagen al een paar keer aangehikt, maar telkens lukte het nét niet. Nu wel. Ondanks de recessie, en ondanks het feit dat een oplossing voor de eurocrisis nog ver weg is.

Sinterklaas kwam dit keer wel uit het Oosten. De goede beursresultaten leken vooral geïnspireerd door de sterke resultaten van de beurzen in met name Japan en China. Zij zetten gisteren hun stijgende lijn door. De Nikkei sloot af met een winst van 0,8 procent, op 9545,16 punten. Het hoogste niveau in zeven maanden.

Deels viel dat te verklaren door een verzwakking van de yen, die de exportpositie van grote Japanse bedrijven zoals Toyota versterkt. Die verzwakking heeft weer (mede) te maken met de verkiezingen in Japan op 16 december. Oppositieleider Shinzo Abe lijkt die te gaan winnen. Hij wil dat de Japanse centrale bank agressieve maatregelen neemt om de economie aan te zwengelen. Dat vooruitzicht drukt de koers van de yen.

De beurs in Peking sloot eveneens met winst, volgend op de voorspelling van een toonaangevende Chinese denktank dat de economie volgend jaar met 8,2 procent zal groeien. Dat zou alles te maken hebben met de komst van de nieuwe Chinese leider, Xi Jinping, die in maart Hu Jintao opvolgt als president. Xi heeft ingrijpende herstelmaatregelen aangekondigd, die ook de economie een nieuwe impuls moeten geven.

Het herstel in Europa, op de Nederlandse beurs, is in feite al een tijdje aan de gang. Het begon ergens in juli dit jaar, toen beleggers na een belofte van ECB-baas Mario Draghi begonnen te geloven dat de leiders van de eurolanden een Griekse exit uit de eurozone koste wat kost zouden voorkomen. Sindsdien lijken beleggers meer vertrouwen te krijgen in de markten en de beurzen.

Ook in de VS sloten de beurzen gisteren overwegend met winst. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 13.034,49 punten. De S&P 500-index klom 0,2 procent tot 1.409,28 punten. Het sterke resultaat van de Dow Jones was voor een belangrijk deel te danken aan de aankondiging van een grootscheepse reorganisatie bij Citigroup, de bank die zo in problemen raakte door de kredietcrisis. Het concern schrapt wereldwijd 11.000 banen.

Maar Amerikaanse beleggers lijken tevens optimistischer dat de VS niet in een fiscal cliff zullen storten. Voor 1 januari moet president Obama een nieuwe begroting rond hebben, anders moet er opnieuw voor miljarden worden bezuinigd.