‘Zoveel negatieve verhalen, dat heeft deze club niet verdiend’

Nieuw Sloten is juist zo’n warme, relaxte club, zeggen trainers en ouders. Toch zitten drie leden vast voor doodslag op een grensrechter.

Voetbalclub Nieuw Sloten. Drie jeugdleden zitten vast voor doodslag op een grensrechter. Foto ANP

„Dit hoort niet bij de club”, zegt Audy Herfst, trainer van een meisjesteam van SV Nieuw Sloten. „Vraag maar aan andere clubs in onze omgeving. Zij zijn allemaal positief over ons.” Haar voetbalclub, aan de zuidwestelijke rand van Amsterdam, zag deze week alle schijnwerpers op zich gericht toen een grensrechter stierf nadat hij door enkele jeugdspelers tijdens een uitwedstrijd in Almere was mishandeld.

Terwijl het bestuur zwijgt „in het belang van het politieonderzoek”, willen enkele ouders en trainers wel over hun club praten – de één onder naam, de ander niet. Ze willen vooral de verhalen bijstellen die rondgaan. Op tv is gemeld dat eerder een scheidsrechter werd belaagd door spelers van Nieuw-Sloten. Maar dat was een team van buurclub Sloten Rivalen, bezweert trainer Wilfred Berthauer, die een meiden- en een jongensteam bij Nieuw Sloten leidt.

Website Geenstijl toont een foto van kickboksende voetballertjes en schrijft erbij: „De jeugd van de Amsterdamse club krijgt niet alleen voetballes maar ook KICKBOKSTRAINING” Er is, zegt een andere trainer, één keer zo’n training gegeven, aan één team dat niet kon spelen door de vorst in dat weekend.

Bij Pauw & Witteman werd maandag een foto getoond van een elftal, met de mededeling dat dit de B1 was. Ja, zegt een ouder, de B1 van vórig jaar. „Die jongens worden er op aangekeken, terwijl ze hier niks mee te maken hebben.”

Klasgenoten van Yassin D., een van de verdachten, hebben via Twitter opgeroepen tot zijn vrijlating: ‘Free YD’. Er kwamen tientallen boze reacties op de tweets. Directeur Rick d’Ancona van het Huygens-college in Amsterdam, waar twee van de drie verdachten op school zaten, zegt „bezorgd” te zijn over de uitlatingen van zijn leerlingen. Hun is een schorsing in het vooruitzicht gesteld.

Mohammed Boussaid, damestrainer van Nieuw Sloten, vindt de kritiek op de club „totaal niet verdiend”. „De club is goed georganiseerd. Trainers en bestuursleden vormen één familie”, zegt hij. Boussaid heeft vergelijkingsmateriaal; hij traint ook een jeugdelftal van D.W.S, een andere club in Amsterdam-West. „Nieuw Sloten is een warme club, D.W.S. is meer prestatiegericht.”

Op het Belgiëplein in Nieuw-Sloten maken jongeren ook de vergelijking met andere clubs. De meningen zijn verdeeld, maar je hoort vaak dat Nieuw Sloten, opgericht in 2004, meer „relaxed” is dan de buurclub, het 110 jaar oude Blauw Wit.

Het klopt, zegt Peter Bremerman, vicevoorzitter van Blauw-Wit, dat het ledental van Nieuw Sloten snel groeit terwijl het ledental van zijn club afneemt. „Wij hebben twee jaar geleden een goeie schifting gemaakt. De wanbetalers en de, laat ik zeggen, minder sympathieke jongens, hebben we uitgeschreven. Ik bedoel geen raddraaiers hoor, maar jongens die minder goed in de groep lagen, of die nooit kwamen opdagen op de training. Daar zijn er veel van naar Nieuw Sloten gegaan. Een jaar later kom je ze dan op het veld weer tegen als je eigen jongens tegen ze spelen.”

Bremerman spreekt de geruchten tegen dat de B1 van Nieuw Sloten een team is dat in zijn geheel van Blauw-Wit is overgegaan naar Nieuw Sloten. „Die jongens zijn nooit lid geweest van Blauw-Wit.”

Een ander team van Nieuw Sloten voetbalde een maand geleden thuis en daar, zegt iemand die erbij was, begonnen ouders van de andere club commentaar te leveren op de grensrechter van Nieuw Sloten. Die zei tegen de irritantste vader: als je het zo goed weet, dan vlag je toch lekker zelf. „Daarop gaf die vader hem ineens een vuistslag en dook hij op hem. Toen onze spelers dat zagen, hebben ze hun grensrechter beschermd. Daarbij zijn klappen gevallen. De KNVB heeft twee spelers van ons en twee van de andere club voor negen maanden geschorst, het elftal van Nieuw Sloten kreeg vijf punten in mindering en de club een boete. Die grensrechter heb ik later gesproken. Hij dacht: dit had mij ook kunnen overkomen, toen hij hoorde van de mishandeling in Almere.”

Verschillende trainers zijn somber over de vooruitzichten voor Nieuw Sloten. Een van hen zegt: „We zijn jaren bezig een gezonde club te maken. Alle vreugde en plezier voor onze kinderen is in tien seconden in Almere de grond in getrapt.”

Hoe denk je dat we voortaan worden aangekeken, zegt een van de trainers, „als we over twee weken weer uit moeten spelen bij andere clubs – als we überhaupt ooit nog mogen spelen. Dan worden we geïntimideerd door onze tegenstanders. Elk dingetje, elke opmerking, elke gele kaart zal vanaf nu door de KNVB onder het vergrootglas worden gelegd. Elke uitwedstrijd staan we met 1-0 achter.”

Er zijn al verschillende spelers op de club, zegt hij, die rondlopen met de gedachte aan stoppen. „Drie idioten die duizend leden duperen.”

    • Yasmina Aboutaleb
    • Bas Blokker