Winterse buien

In vrijwel de meeste modelberekeningen zien we nu al een tijdje de tendens naar kouder weer. De instroom van echte winterlucht gaat tamelijk traag en mondjesmaat, maar een aanzienlijk deel van de meteorologische modellen laat ons eind volgende week overdag niet of nauwelijks meer boven nul uitkomen.

Deze woensdagavond schuift een aantal winterse buien over het land. De noordwestelijke wind wakkert daarbij tegen de west- en noordkust tijdelijk aan naar krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Later vannacht wordt het weer kalmer en dan daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. Morgen, donderdag, kunnen er nog steeds enkele winterse buien passeren.

Waarschijnlijk schuiven de meeste over de kustprovincies en blijft het landinwaarts grotendeels droog. Er zijn flinke zonnige perioden en met een matige tot vrij krachtige aanlandige wind wordt het 3 graden langs de oostgrens tot een graad of 6 langs de westkust.

Vrijdag komt een lagedrukgebied over ons heen. De precieze timing en exacte koers zijn bepalend voor het type neerslag. Zoals het er nu naar uitziet krijgen we in de periode van donderdagavond tot en met vrijdagavond enige tijd sneeuw en veel wind. In de oostelijke helft van het land kan de sneeuwhoeveelheid mogelijk oplopen tot 10 centimeter. De vraag is in hoeverre ook in het westen sneeuw naar beneden komt. Morgen komen we met meer details.