VVD en PvdA willen tweede studie gratis houden

Wie twee studies tegelijk volgt, moet daarin ‘gestimuleerd’ worden, in plaats van ‘afgestraft’. Dat vinden coalitiepartijen VVD en PvdA. De tweede studie moet dan ook gratis blijven, meldt nu.nl.

Tot een aantal jaren geleden was het mogelijk om bij twee studies ingeschreven te staan, zonder dat daar extra collegegeld voor betaald moest worden. Het kabinet Balkenende IV verbond er wel kosten aan, maar er werd in samenspraak met universiteiten en hoger onderwijsinstellingen een uitzondering gemaakt voor studenten die er twee tegelijkertijd wilden volgen.

Dat ‘convenant’ willen VVD en PvdA nu verlengen, zodat de tweede studie naast de hoofdstudie ook na dit studiejaar gratis blijft. VVD’er Pieter Duisenberg zegt:

“Iemand die ambitieus genoeg is en het vermogen in huis heeft om twee studies tegelijk te volgen mogen we niet afstraffen maar moeten we juist stimuleren.”

En PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis:

“Wij willen iedere student stimuleren om zijn of haar talenten maximaal te benutten en het beste uit zichzelf te halen. Door middel van het verlengen van het convenant geven we talentvolle studenten de middelen om dit optimaal te doen.”

Duisenberg en Mohandis zullen zich vandaag sterk maken voor de kwestie tijdens het bespreken van de begroting van het ministerie van Onderwijs.