Vrachtschip gezonken op Noordzee - nog elf bemanningsleden vermist

De Baltic Ace die in aanvaring zou zijn gekomen met een containerschip. Foto Paul Whitelaw / marinetraffic.com

Een vrachtschip is gezonken na een aanvaring met een containerschip op de Noordzee. Dat heeft de kustwacht vanavond gemeld. Nog niet alle bemanningsleden van het gezonken vrachtschip zijn in veiligheid gebracht.

De bemanning van het vrachtschip zat eerder vanavond in verschillende reddingsvlotjes op het water. Het gaat in totaal om 24 personen. Een helikopter probeert hen van het water te redden. Volgens het ministerie van Defensie liggen een aantal opvarenden nog in het water. Het zou gaan om elf mensen.

Een viertal opvarenden wordt naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. De rest wordt eerst naar Rotterdam Airport gevlogen. Ook zijn enkele bemanningsleden naar vliegbasis Koksijde bij Oostende gebracht of door omliggende schepen opgepikt. Of er mensen gewond zijn geraakt is nog onduidelijk.

Twitter avatar regio15 Redactie Regio15.nl Verschillende ambulances, ook uit Haaglanden, worden naar Rotterdam Airport gestuurd ivm vervoer gewonden na scheepsongeluk Noordzee.

Defensie helpt bij zoeken naar bemanningsleden

De kustwacht stuurde eerder twee reddingsboten en twee helikopters naar het zinkende schip. Ook hebben schepen in de buurt hulp aangeboden. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij twitterde vanavond over de reddingsactie:

Twitter avatar KNRM KNRM Er zijn 4 reddingvlotten gesignaleerd en de NHV helikopter en de Belgische helikopter zijn bezig met het ophijsen van opvarenden.

Defensie schrijft over de reddingsoperatie:

De patrouillevaartuigen Friesland en Groningen schieten momenteel de opvarenden van een op de Noordzee gezonken vrachtschip te hulp. [...] Helikopters proberen bij windkracht 6 en hoge golven de mensen in veiligheid te brengen. Beide marineschepen zoeken eveneens mee naar drenkelingen en hebben het helikopterdek ter beschikking gesteld om de opvarenden op te vangen en medische hulp te geven.

Oorzaak nog onbekend, maar er stond straffe wind

Over de oorzaak van het ongeval, dat vanavond rond 19.15 uur plaatsvond, is nog niets bekend. Op zee stond ten tijde van het ongeluk een straffe noordwestenwind met golven van twee tot drie meter hoog. Volgens de marine staat er windkracht zes en maken de hoge golven het lastig de mensen in veiligheid te brengen.

Het zinkende schip is een autovrachtschip dat onder de vlag van de Bahama’s vaart. Het vertrok eerder vandaag uit Zeebrugge in België en was onderweg naar het Finse Kotka. Het andere schip is het containerschip Corvus J uit Cyprus. Dit schip was onderweg van het Schotse Grangemouth naar Antwerpen.

Hoe groot de schade aan de Corvus is, is nog niet duidelijk. De bemanning blijft voorlopig op het schip. Verder is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor het overige scheepvaartverkeer.