Verkoop auto's nog lang niet uit het slop

Ook dit jaar worden er in Nederland wéér minder auto’s verkocht.

Rotterdam. De verkoop van nieuwe auto’s in Nederland blijft dalen. In november werden 30.247 nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is 26,4 procent minder dan in november 2011. Dat blijkt uit cijfers die brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging en onderzoeksbureau RDC maandag bekendmaakten. Al het hele jaar ziet de autobranche in Nederland minder klanten. Tot en met november dit jaar werden 484.222 nieuwe personenauto’s aangeschaft. Dat is 10,1 procent minder dan in dezelfde periode in 2011.

Behalve het „slechte economische klimaat” heeft Bovag geen eenduidige verklaring voor de aanhoudende daling. De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent in oktober heeft volgens een woordvoerder van Bovag weinig invloed gehad. „Er is geen run op nieuwe auto’s geweest voordat het hogere tarief inging.” Van een piek was alleen sprake in juni dit jaar, de enige maand dat het aantal verkochte auto’s hoger was dan dezelfde maand een jaar eerder. Dat had volgens Bovag te maken met fiscale wijzigingen die in juli ingingen. „Daardoor zijn veel modellen in een hogere bijtellingsklasse gekomen.”

De dalende verkoop leidt niet tot een groeiende voorraad onverkochte auto’s. In de Rotterdam Car Terminal, met plek voor 40.000 auto’s, schommelt het aantal opgeslagen auto’s sinds begin dit jaar rond de 30.000. „Er wordt voorzichtig besteld”, verklaart general manager Ronald Jongeling. „Importeurs houden rekening met de slechte omstandigheden. In 2008 en 2009, toen de crisis iedereen verraste, stonden we wel helemaal vol.” NRC