Tientallen arrestaties in groot Twents drugsonderzoek

Archieffoto van een ontmantelde hennepkwekerij aan de Lepelaarssingel in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

De Twentse politie heeft in totaal 32 verdachten aangehouden in een groot drugsonderzoek. Ze zouden zich onder meer bezig hebben gehouden met de handel in en uitvoer van cocaïne, het op grote schaal opzetten van wietkwekerijen en witwassen.

Op 7 juni werden negen verdachten aangehouden, waarna later 23 verdachten werden opgepakt in Twente en plaatsen als Arnhem, Leeuwarden en Rotterdam. De verdachten zijn 17 tot 60 jaar oud, zo meldt de politie. Vijf van hen, twintigers uit Enschede en Rotterdam zitten nog in voorlopige hechtenis.

De verdenking is dat veertien van de arrestanten deel uitmaakten van een criminele organisatie. Enkele vermeende bendeleden worden verdacht van wapenbezit en bedreiging.

Vuurwapens en grote hoeveelheden harddrugs aangetroffen

Tijdens het onderzoek zijn twaalf woningen en een growshop doorzocht, waarbij administratie, grote hoeveelheden harddrugs, softdrugs, vier vuurwapens, contant geld, auto’s en sieraden werden aangetroffen. In Enschede, Hengelo, Beckum, Borculo, Vriezenveen en Aadorp werden in totaal tien wietkwekerijen geruimd.

De politie rondt het onderzoek binnenkort af. Zes verdachten moeten volgende week dinsdag voor de rechtbank in Almelo verschijnen tijdens een regiezitting.

    • Pim van den Dool