Sprookjesprinses van Disney in hedendaags New York

Enchanted (Kevin Lima, 2007)Net 5, 20.30 – 22.35 uur

In Disney’s metasprookje Enchanted wordt een groene trol gevangen door een prins. Het commentaar: ‘Trolls are fine to pass the time’. Moet die opmerking worden opgevat als commentaar op de succesvolle Shrek-films van concurrent DreamWorks? In de trant van ‘Wat jullie met sprookjes doen, kunnen wij beter?’ Wie weet.

In Enchanted, een fraaie vermenging van animatie en live-action, ontmoeten twee werelden elkaar als een (eerst nog geanimeerde) prinses Giselle (Amy Adams) terecht komt in hedendaags New York, waar ze misschien wel haar droomprins ontmoet.

Enchanted speelt een leuk spel met onze kennis van sprookjes. Kennis die we al dan niet hebben opgedaan door als kind allerlei klassieke Disney-animatiefilms te hebben gezien. En dan is Julie Andrews (Mary Poppins) ook nog eens de vertelster van de proloog en epiloog.

Dit spel met (film)sprookjes maakt Enchanted erg leuk. Van de über-prins(es) tot de moraal die de sprookjesideologie van ‘happily ever after’ laat botsen met de realiteit van het moderne, jachtige leven, waar het geloof in romantiek geheel is verdwenen. Het is een echte uitwisseling: de sprookjesprinses die in het moderne New York terecht komt, leert dat liefde op het eerste gezicht niet altijd werkt, en de wat cynische vrijgezelle vader herwint door zijn omgang met de prinses zijn gevoel voor romantiek.

    • André Waardenburg