Sintspits vroeg op gang - oppassen voor gladde wegen

Het wordt een winterse Sinterklaasavond. Het KNMI waarschuwt dat het vanmiddag en vanavond in het hele land plaatselijk glad kan worden door sneeuw, hagel en vorst.

Het KNMI waarschuwt voor gladde wegen in de middag- en avondspits. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het is een winterse Sinterklaasavond. Het KNMI waarschuwde eerder vandaag dat het vanmiddag en vanavond in het hele land plaatselijk glad kon worden door sneeuw, hagel en vorst. De winterse buien trekken vanuit het noorden steeds verder het land in. Vooral in de kustgebieden waait het flink.

Oppassen met gladde wegen dus. Door Sinterklaasavond is de avondspits al vroeg op gang gekomen. Dat loopt door de winterse buien op sommige plaatsen extra op, laat een woordvoerder van de ANWB aan persdienst Novum weten.

Rond 16.00 uur stond er ruim 120 kilometer file. Naar verwachting komt daar niet veel meer bij, zei de woordvoerder. Maar nog geen drie kwartier later stond de teller al op 215 kilometer. Dat is ruim twee keer zo veel als op een normale dag rond 17.00 uur. Even na 17.00 uur was het aantal kilometers opgelopen tot bijna driehonderd. Vooral op de ringwegen rond Rotterdam en Amsterdam is het druk. Sneeuw zorgde vroeg in de middag voor overlast op de A9 richting Diemen. Later volgde ook overlast op de A10, A15 en A20 met vooral langzaam rijdend verkeer vanwege het weer. De woordvoerder legt uit:

“Het is toch uit de hand gelopen, voornamelijk door een combinatie van regen en sneeuw. Weggebruikers houden toch iets meer afstand met dit weer.”

De ANWB zag weinig ongelukken gebeuren. Het lijkt ondertussen rustiger te worden, maar de wegen blijven glad.

Vrijdag kan het langdurig gaan sneeuwen

Het winterse weer houdt voorlopig aan. Donderdag overdag kan ook een winterse bui voorkomen, en tijdens de nacht van donderdag naar vrijdag gaat het langdurig sneeuwen in grote delen van het land. Dat houdt de dagen erop aan en zal zorgen voor grote hinder, meldt Weerplaza: “Sneeuwliefhebbers kunnen zich voorbereiden op sneeuwpret.”

Reizigers kunnen zich voorbereiden op sneeuwhinder, want het weer zal volgens de site met 80 tot 90 procent kans “extreem” worden: sneeuwval en harde wind. Verkeer zal dan ernstig ontregeld worden.

Het KNMI meldt alleen dat de kans op sneeuw groot is. Voor vanavond en vrijdag heeft het instituut code geel afgekondigd in alle provincies. De NS meldt vooralsnog geen storingen als gevolg van het winterweer.

    • Anouk van Kampen