Solliciteren kun je leren

Als er echt in de eerste dertig seconden wordt besloten of je wel of niet de baan krijgt, waarom duren sollicitatiegesprekken dan zo veel langer, schrijft loopbaanadviseur John Lees op het carrièreblog van The Guardian. Die eerste indruk is wel degelijk heel belangrijk, maar die is ook heel goed voor te bereiden. Het is dus van belang om alvast te oefenen op de geijkte eerste vragen: „Waarom wil je deze baan?” of „Vertel eens iets over jezelf?”. Langzaam praten voorkomt dat je al te nerveus overkomt en vriendelijk doen tegen de receptionist is ook niet onbelangrijk.

Dan is er nog de kwestie van de kleding. Een slecht zittend pak dat je voor het eerst draagt, is misschien geen goed idee. Pas je aan de kledingstijl van de organisatie aan en kies dan voor een iets onopvallender en conservatievere outfit zodat jij meer opvalt dan je kleding. Zorg dat je er zo veel mogelijk als een normale werknemer uit ziet, betoogt John Lees. Laat als het mogelijk is jas en tas achter bij de receptie.

Kom je voor een groep mensen te zitten, val dan ook terug op je gedane huiswerk. Zoek vooraf uit wie de belangrijkste van het stel is en maak veel contact met diegene in het gesprek, maar vergeet de rest niet. Bij ieder antwoord met iedereen oogcontact maken is van groot belang. Een goede indruk valt te trainen.

Lees de column van John Lees op careers.guardian.co.uk