PvdA toch tegen downloadverbod - geen Kamermeerderheid voor Teeven

De PvdA is en blijft tegen een downloadverbod. Een voorstel van het kabinet dat het recht op downloaden voor burgers op wat voor manier dan ook beperkt, zal de PvdA “nooit” steunen, laat Kamerlid Jeroen Recourt vanmiddag weten in een verklaring.

Downloadsite Pirate Bay wordt beschuldigd van het bevorderen van de de uitwisseling van muziekbestanden en speelfilms waarop auteursrechten rusten. Foto ANP / Koen Suyk

De PvdA is en blijft tegen een downloadverbod. Een voorstel van het kabinet dat het recht op downloaden voor burgers op wat voor manier dan ook beperkt, zal de PvdA “nooit” steunen, laat Kamerlid Jeroen Recourt vanmiddag weten in een verklaring.

Aanleiding voor de verklaring is de “onduidelijkheid” die is ontstaan over het standpunt van de sociaaldemocraten. Tijdens een debat een paar weken geleden met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) schaarde de PvdA zich namelijk nog achter een gedeeltelijk downloadverbod. Recourt liet toen weten voorstander te zijn van een verbod zolang particuliere downloaders maar buiten schot bleven.

Deze opstelling bood Teeven (VVD) de mogelijkheid om weer aan de slag te gaan met het downloadverbod. Teeven wil websites aanpakken die verdienen met illegale downloads. Volgens de staatssecretaris richt zijn aanpak zich vooral op aanbieders en niet op mensen die films of muziek van internet halen. “Het is de bedoeling om de tussenpersoon aan te pakken en niet de consument”, zei hij eerder.

De VVD was altijd al een groot voorstander van een downloadverbod, maar tot op heden ontbrak de meerderheid daarvoor. In de vorige kabinetsperiode was de PvdA tegen een downloadverbod, net als de toenmalige gedoogpartner PVV.

PvdA: internetvrijheid voor iedere burger

De discussie die hierop ontstond, vormt aanleiding voor de PvdA om nu te zeggen dat een verbod “onbespreekbaar” is:

“Wij steunen geen wetgeving die auteursrechtenorganisaties kunnen gaan misbruiken om toch particuliere downloaders te gaan aanschrijven. Wij willen niet het risico lopen een deur op een kier te zetten die wij helemaal dicht willen houden: internetvrijheid voor ieder burger.”

Zolang er geen goede oplossing is om de illegale handel aan te pakken zonder dat de vrijheid van particulieren wordt beperkt, blijft de PvdA voor het “onmogelijke systeem” van de thuiskopieheffing dat recentelijk nieuw leven is ingeblazen.

Nu duidelijk is dat de PvdA het downloadverbod niet steunt, lijkt het voorstel van Teeven weinig kans te maken. Naast de PvdA zijn ook de PVV, SP, D66 en GroenLinks tegen zo’n verbod.

    • Pim van den Dool