Politie New York arresteert man die andere man voor metro gooide

Archieffoto van een metro op het Grand Central Station in New York. Foto Reuters / Mike Segar

De politie in New York heeft een man opgepakt die verdacht wordt van het voor de metro gooien van de gisteren overleden Ki-Suck Han. Een gruwelijke foto waarop te zien is hoe de man de aankomende metro probeert te ontwijken zorgde voor grote ophef in de VS.

De New Yorkse politie arresteerde vanmiddag lokale tijd de 30-jarige Naaem Davis. Volgens de politie heeft Davis verklaringen afgelegd die doen vermoeden dat hij met de dood van Han van doen heeft. Han zou Davis op het perron hebben aangesproken op zijn gedrag. Die duwde Han vervolgens op de rails tot ontzetting van de omstanders, die de aanrijdende metro probeerden te waarschuwen met veel geschreeuw. De bestuurder vertelde later dat hij niet meer op tijd kon remmen. Han werd een paar meter meegesleurd en overleed later in het ziekenhuis.

De fotograaf die het incident vastlegde kwam onder vuur te liggen omdat hij Han niet voldoende zou hebben geholpen. Fotograaf Umar Abassi, die de foto verkocht aan de New York Post, verklaarde echter dat hij klaar stond om een metrotrein op de foto te zetten toen de ruzie tussen Davis en Han ontstond. Toen hij zag dat Han voor de metro werd gegooid, probeerde hij de bestuurder naar eigen zeggen te waarschuwen door met zijn camera te flitsen.

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, zei gisteren dat Davis waarschijnlijk een psychiatrische stoornis heeft. Over Han zei hij dat de man het proberen op te lossen van een ruzie op het perron met zijn leven heeft moeten bekopen.

    • Pim van den Dool