Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Philips en andere bedrijven krijgen megaboete: bijna anderhalf miljard

CEO van Philips Frans van Houten in 2011. Hij noemt de opgelegde boete buitenproportioneel en onrechtvaardig.
CEO van Philips Frans van Houten in 2011. Hij noemt de opgelegde boete buitenproportioneel en onrechtvaardig. Foto ANP / Lex van Lieshout

Philips, LG Electronics, Samsung en vier andere elektronicabedrijven hebben vandaag een recordboete van 1,47 miljard euro gekregen van de Europese Commissie. Ze kregen de boete voor verboden prijsafspraken over televisieonderdelen. Dat meldt persbureau Reuters.

Het Nederlandse Philips kreeg de grootste boete à 313 miljoen euro, gevolgd door LG Electronics dat 296 miljoen euro moet betalen. De twee bedrijven moeten bovendien gezamenlijk 392 miljoen euro boete betalen. De totale boete van 1,47 miljard euro is de grootste die de Europese Commissie tot nu toe heeft gegeven voor een kartelzaak.

De bedrijven verdeelden onderling de markt

De Europese Commissie oordeelde dat Philips, LG Electronics, Samsung, Panasonic, MTPD (vandaag de dag onderdeel van Panasonic), Toshiba en Technicolor tussen 1996 en 2006 kartelregels hebben overtreden door de markt onderling te verdelen. Zo spraken ze prijzen voor beeldbuizen af en spraken ze af niet te veel onderdelen te produceren. Daardoor betaalden consumenten te veel.

Het gaat om twee verschillende kartelafspraken, één voor televisies, de andere voor computers. Eurocommissaris Joaquin Almunia zei in een reactie dat de prijsafspraken van de bedrijven een schoolvoorbeeld van kartelvorming zijn:

“De afspraken verenigen alle ergste vormen van anti-concurrentiepraktijken, die strikt verboden zijn voor bedrijven die binnen Europa opereren”

Philips-topman: buitenproportionele en onrechtvaardige boete

Philips-topman Frans van Houten zegt het in een reactie aan persdienst Novum te betreuren dat Philips met dergelijk gedrag wordt geassocieerd. Hij noemt de boete “buitenproportioneel en onrechtvaardig” en kondigt aan in beroep te gaan. Volgens hem hoeven aandeelhouders niet te vrezen voor gevolgen door de boete.

Bedrijf Chunghwa, dat aan beide kartels deelnam, hoeft geen boete te betalen. Het bedrijf gaf het bestaan van de prijsafspraken aan en verkreeg daarmee immuniteit. In 2007 werden de bedrijven door de Europese Commissie betrapt.