Pensioenfondsen willen risicovoller beleggen

De grootste twee pensioenfondsen van Nederland, ABP en Zorg & Welzijn, willen de hoogte van de pensioenen van hun deelnemers niet langer garanderen.

Rotterdam. De pensioenfondsen ABP en Zorg & Welzijn willen pensioenen meer laten meebewegen met beleggingsresultaten op de financiële markten. Door meer risico te nemen hopen ze hogere rendementen te halen en dus hogere pensioenen te kunnen betalen. Beide fondsen nemen daarover deze maand een beslissing. Het pensioenfonds Zorg & Welzijn, goed voor circa 125 miljard euro pensioenvermogen, kondigde gisteren aan te willen overstappen naar deze nieuwe pensioenvorm.

In het nieuwe stelsel is plaats voor twee soorten pensioen: een gegarandeerd pensioen waarbij conservatief belegd wordt en dat relatief laag zal zijn en het risicovoller belegde pensioen met minder garanties op de uitkering. Vanaf 2015 verwachten de fondsen strengere regels voor de huidige pensioencontracten. Die maken het dan veel duurder, en daarom minder waarschijnlijk, dat de huidige pensioenen voor inflatie worden gecorrigeerd. Een hoge inflatie, nu al bijna 3 procent, kan de waarde van pensioenen snel uithollen. Het is opmerkelijk dat vakbond Abvakabo FNV in principe akkoord is met de wijziging. Eerder verzette de bond zich nog fel en noemde het een „casinopensioen”. Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV verdedigt de ommezwaai met de belofte dat het fonds „niet risicovoller gaat beleggen dan nu het geval is”. NRC