Om luxe geef ik niet Verdienen Uitgeven

Een kijk in het huis(houdboekje) van Merijn van der Vliet uit Utrecht. Foto: Peter de Krom
Een kijk in het huis(houdboekje) van Merijn van der Vliet uit Utrecht. Foto: Peter de Krom

Verdienen

‘Ik ben nu zes jaar fotograaf, na een carrièreswitch. Ik studeerde sociale geografie, maar stopte halverwege mijn afstudeerscriptie. Daarna volgde ik een zangopleiding, daar heb ik niks mee gedaan. Ik werkte als projectassistent bij de gemeente Utrecht, maar ondertussen had ik het plan opgevat om fotograaf te worden. Via de zaterdagopleiding van de Fotovakschool, en vooral ook door veel praktijkervaring op te doen, is dat gelukt. Fotografie past uiteindelijk het beste bij me. Mijn grootste opdrachtgever is de gemeente, maar ik ben ook vaak bezig met mijn eigen nachtfotoproject ‘Donker Utrecht’.”

„Door de crisis loopt mijn aantal opdrachten terug. Ik zal nu niet snel meer een klus afwijzen, al zie je mij nog steeds niet op een bruiloft aan de slag gaan. Huwelijksfoto’s vind ik verschrikkelijk; die hele poppenkast stoot me af. Maar fotograferen bij een bedrijfsborrel zou ik wel doen, al vind ik dat ook niet leuk. Ik kan het geld gewoon goed gebruiken. Mijn tarief laten zakken doe ik nooit, ook al is het crisis. Ik heb een normaal tarief; wat ik doe is dat geld ook waard.”

„Een vast dienstverband is niets voor mij; ik hou van de vrijheid van het zzp-bestaan. Alleen, gezien mijn huidige lage inkomsten, denk ik er wel over een bijbaan te nemen. Niet bij de gemeente, zoals vroeger. Omdat ik daar ben weggegaan om fotograaf te worden, zou ik er terugkeren als een nederlaag ervaren. Die gedachte slaat misschien nergens op, maar toch: ik ga dan liever een wat anoniemer bijbaantje doen. Post bezorgen bijvoorbeeld.”

Uitgeven

‘Sinds dit jaar lopen mijn inkomsten terug en moet ik besparen. Mijn abonnement op de Volkskrant heb ik opgezegd. Ik vind het wel prettig om een krant te hebben, maar uiteindelijk lees ik er toch niet zo heel veel in. Goede doelen en de Postcodeloterij had ik al eerder wegbezuinigd. Mijn boodschappen doe ik nu kostenbewuster: ik ben geswitcht van de Albert Heijn naar de Jumbo. En ik koop minder dingen die ik niet echt nodig heb, zoals koekjes en snoep. Ik vind eten ook niet zo belangrijk, eigenlijk. Het speelt geen grote rol in mijn leven.”

„Ik ben opgevoed met de regel dat je pas geld mag uitgeven als je het ook daadwerkelijk hebt. Desondanks heeft mijn moeder me laatst aangeboden geld van haar te lenen. Zij ziet ook dat het nu wat moeilijker gaat. Liever maak ik geen gebruik van dat aanbod, maar als het niet anders kan doe ik het. Ik zal haar wel terugbetalen; ik wil niet zomaar geld krijgen.”

„Aan kleding gaf ik altijd al weinig uit. Weet je, ik ben sowieso niet zo geïnteresseerd in luxe. In heel veel opzichten heb ik niet het gevoel dat ik wat mis. Als ik meer verdiende, zou ik vooral meer uitgaan: naar de kroeg, de film, theater, concerten. Ook zou ik meer reizen maken – ik ben al heel lang niet meer op vakantie geweest – en meer fotoapparatuur kopen. Spullen interesseren me verder niet zo. Kijk maar naar mijn stokoude tv bijvoorbeeld, die vind ik prima. Aan een of andere big ass-flatscreen heb ik helemaal geen behoefte, nog even los van het feit dat ik er geen geld voor heb.”

Merijn van der Vliet (39) is freelance fotograaf. Hij woont in het centrum van Utrecht.