OM in hoger beroep tegen vrijspraak Kalbfleisch en Westenberg

UTRECHT - Voormalig rechter Hans Westerberg komt aan bij de rechtbank voor het getuigenverhoor over het lekken van een dossier in de Chipshol-zaak. De zaak is een juridische touwtrekkerij over bouwgrond rond Schiphol. ANP BAS CZERWINSKI Voormalig rechter Hans Westerberg komt aan bij de rechtbank voor het getuigenverhoor over het lekken van een dossier in de Chipshol-zaak. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. De twee werden enkele weken geleden door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van meineed in de Chipshol-zaak.

Justitie kan zich niet vinden in de onderbouwing van het vonnis over onder meer de verklaringen die de twee oud-rechters onder ede aflegden over hun onderlinge contacten. Het OM denkt dat er voldoende aanknopingspunten zijn om de zaak aan het gerechtshof voor te leggen.

Eerder eiste het OM een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen de 67-jarige Westenberg. Tegen de 65-jarige Kalbfleisch werd dezelfde werkstraf geëist met daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

‘Onbegrijpelijk en bijzonder schadelijk’

Kalbfleisch noemt de beslissing van het OM “volstrekt onbegrijpelijk en bijzonder schadelijk”. Onze redacteur Marcel Haenen op Twitter:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Ex-rechter Kalbfleisch vindt beslissing OM tot hoger beroep ‘volstrekt onbegrijpelijk en bijzonder schadelijk’. Vraagt heroverweging besluit

De zaak tegen de twee oud-rechters draait om een verklaring van een voormalige griffier die zegt dat Westenberg op verzoek van Kalbfleisch een gunstig vonnis wees in de zogeheten Chipshol-zaak. Veel van de getuigenverklaringen in de zaak waren al meer dan twintig jaar oud. De rechtbank oordeelde op 23 november daarom dat het in zijn algemeenheid raadzaam is “de nodige behoedzaamheid” te betrachten bij het waarderen van getuigenverklaringen die stammen uit de jaren negentig en tachtig.

Ook was onvoldoende bewezen dat Kalbfleisch en Westenberg contact met elkaar hebben gehad met elkaar over de Chipshol-zaak. De zaak wordt in hoger beroep behandeld bij het gerechtshof in Arnhem.

    • Jeannine Julen