Nerdy Allah-Las wil klinken als een sixties-band

Pop

Allah-Las. Gehoord: 4/12 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 7/12 Vera, Groningen; 8/12 Merleyn, Nijmegen. ***

Niet alleen computergeeks zijn nerds. Ook sportieve surfers met een voorliefde voor garagerock uit de jaren zestig gaan als nerds te werk bij het analyseren en reconstrueren van hun geliefde muziek. De vier leden van Allah-Las, uit Californië, kennen elkaar uit de platenwinkel waar ze werkten en intussen de stijl en sound van sixties-bands bestudeerden. Zo lieten ze zich inspireren door onder andere de Amsterdamse ‘nederbiet’-band The Outsiders, en zo te horen door tijdgenoten The 13th Floor Elevators en The Misunderstood.

Die studie leidde op de recente titelloze debuut-cd tot liedjes die lijken opgegraven uit de jaren zestig: de met echo opgesierde klank van gitaar en zang, knersende riffs, de zanger die de begintijd van Mick Jagger nog lijkt te hebben meegemaakt en de ruis die over het geluid hangt, ze klinken authentiek. Maar bovenal is het de lome timing waarmee de muzikanten precies het juiste languissante effect bereiken: ze willen ons vermaken, maar in hun eigen tempo.

Al verwijst garagerock naar ruwheid en smeerolie, in de uitverkochte bovenzaal van Paradiso stond gisteravond een viertal studentikoze muzikanten die geen noot verkeerd wilden spelen. Het geluid was helderder, maar verder klonk de band nauwlettend hetzelfde als op de cd. Hoe gaaf en verleidelijk hun composities ook zijn, juist die precisie maakte een te versteende indruk om werkelijk opwindend te zijn.