Morsi-aanhangers en -tegenstanders roepen op tot nieuwe protesten

Egyptische demonstranten tegen president Morsi voor het presidentiële paleis in Kairo. Foto AFP / Mahmoud Khaled

De spanningen in Egypte lopen vandaag verder op. Voorstanders en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi hebben vandaag opgeroepen tot nieuwe protesten. De protesten zullen beide plaatsvinden voor het presidentiële paleis. Dat meldt persbureau AFP.

Mahmoud Ghozlan, woordvoerder van de Moslimbroederschap, verklaart dat de tegenstanders van Morsi, die gisteren ook al optrokken naar het presidentiële paleis, hun mening met geweld willen opleggen. De Moslimbroederschap van Morsi en andere aanhangers van Morsi hebben opgeroepen tot de demonstratie om de ‘legitimiteit van de president te verdedigen’.

De ontmoeting kan tot hevige confrontaties leiden

De tegenstanders van de president trokken gisteren met tienduizenden naar het presidentiële paleis in de Heliopolis-buurt in Kairo. Daarop heeft Morsi gisteravond het paleis verlaten na escalaties. Inmiddels is hij teruggekeerd. De demonstranten protesteren tegen de recente machtsgreep die Morsi recentelijk deed met de invoering van een aantal maatregelen.

Een woordvoerder van de oppositie, Mohammed Waked, heeft aan persbureau AFP laten weten dat vandaag ook opnieuw door de oppositie zal worden gedemonstreerd. Het ontmoeten van beide partijen zou tot hevige confrontaties kunnen leiden. Waked:

“We hebben in samenspraak met alle revolutionaire krachten afgesproken vandaag opnieuw voor het presidentiële paleis te demonstreren. Als de Moslimbroeders ons niet aanvallen, zal alles goed verlopen. Als dat niet het geval is, zullen we Morsi hiervoor verantwoordelijk houden.”

‘Grote kans op geweld vandaag’

Onze NRC-correspondent in Kairo Gert van Langendonck spreekt van een grote kans op een geweldddadige ontmoeting vanmiddag:

“Er is nu een mars onderweg naar het presidentiële paleis. De voorstanders van Morsi komen waarschijnlijk binnen een uur daar aan. Vorige keren bleven protesten van de voorstanders slechts dreigementen of werden de demonstraties afgezegd, maar het lijkt erop dat de protesten nu doorgaan.”

    • Anouk van Kampen