Modern familieleed met rendiertjes

Niko 2. Regie: Kari Juusonen. In: 74 bioscopen. ***

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het hoogste tijd voor films met blinkende sneeuw en een warme moraal. Zoiets als de Finse animatie Niko 2, het vervolg op Niko en de vliegende brigade uit 2008. In de eerste film ging het rendierjongetje Niko op zoek naar zijn vader, verantwoordelijk voor de slee van de Kerstman. Vier jaar later moet Niko even slikken als zijn moeder hem voorstelt aan haar nieuwe vriend, de goedmoedige Lenni. Hij brengt Jonni mee, zijn zoontje uit zijn vorige huwelijk. Bah, moet Niko die baby op sleeptouw nemen? Daar heeft hij helemaal geen zin in. Maar als Jonni wordt ontvoerd door adelaars en afgeleverd bij de boosaardige Witte Wolf, gaat Niko hem toch redden. Daarbij krijgt hij hulp van de slechtziende oude Tobias, ooit de aanvoerder van de Vliegende Brigade, die zijn dagen in isolement slijt.

Met Tobias, mooi ingesproken door Bram van der Vlugt, smokkelt Niko 2 zeer volwassen thema’s als ouder worden en eenzaamheid een verhaal in dat al handelt over echtscheiding, verantwoordelijkheid en nieuw familiegevoel. Toch wordt het nooit topzwaar, dankzij het redelijk spannende avontuur en de aardige animatie, waarbij een roze gloed ligt over de sneeuwvlaktes.

    • André Waardenburg