Minister sluit kwijtschelding Griekse schulden niet meer uit

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) kan zich voorstellen dat op termijn schulden van Griekenland deels worden kwijtgescholden. „Ik sluit kwijtschelding niet uit, maar pas als aller- allerlaatste maatregel”, zei de bewindsman gisteren in een Kamerdebat.

Kwijtschelding van een deel van de schulden van het bijna failliete euroland was lange tijd taboe in Den Haag. Dijsselbloems voorganger Jan Kees de Jager (CDA) wilde er nooit over praten. Als een Europees land zich niet aan zijn verplichtingen houdt, zou dat het vertrouwen van de financiële wereld beschadigen. En ook valt de druk bij de Grieken weg om orde op zaken te stellen als kwijtschelden te snel een optie wordt. „Daarom begrijp ik de roep om een snelle kwijtschelding van sommige mensen niet”, aldus Dijsselbloem.

Vorige week bereikten de Europese ministers overeenstemming over aanpassingen aan een Grieks steunpakket. Hierdoor zou de schuld van Griekenland op termijn houdbaar worden, maar veel Kamerleden zijn sceptisch over groeicijfers van het IMF. Desondanks steunt een groot deel van de Kamer het aangepaste steunpakket dat Nederland de komende veertien jaar 1 miljard kost. Eerder noemde de Duitse bondskanselier Merkel kwijtschelding van een deel van de schulden een optie, maar volgens Dijsselbloem heeft zij eraan toegevoegd dat dit pas na 2015 een optie is, op voorwaarde dat de Grieken zichzelf kunnen financieren.