Mick's Rijmwoordenboek

Onder het kopje ‘sponsors’ staan namen vermeld als: ‘Relaxfauteuils’ en ‘Opslagruimte Roermond’. Het lettertype op de voorpagina is nog de Verdana, een font dat rond het jaar 2000 hip was onder webdesigners. Als behang een foto die vervaagt naar de achtergrondkleur; zo’n fade was toen cool.

Mick’s Rijmwoordenboek – www.rijmwoordenboek.nl – stamt uit de tijd van het inbelmodem en is sindsdien nauwelijks veranderd. Elk jaar rond sinterklaas is het heel even één van de best bezochte sites van Nederland. Want het design is weliswaar verouderd en foeilelijk, maar de service werkt verder prima. Zoek op ‘tierelier’ en je krijgt ‘knuffeldier’.

Links onder de menubalk staat: © 1999 Michael Janus. Dat is dus Mick. Michael Janus (38) is softwareontwikkelaar voor elektronenmicroscopen, vertelt hij aan de telefoon. Hij bouwde het Rijmwoordenboek toen hij natuurkunde studeerde in Delft. De database begon met duizend rijmwoorden, afkomstig uit limericks die hij en zijn huisgenoten en vrienden elkaar mailden.

Nu telt het bestand 22.000 woorden. Die heeft hij in de loop der jaren ingevoerd, deels automatisch, deels handmatig. Want leer een computer maar eens dat ‘bevel’ niet ruimt op ‘nevel’. Of waar groente op rijmt.

Mick’s Rijmwoordenboek is nu levende internetgeschiedenis. Het is het oudste online rijmwoordenboek van Nederland, een functioneel museumstuk, een drukbezochte lieu de mémoire. Vorig jaar was het dagrecord 163.000 bezoekers. De rest van het jaar zijn het er gemiddeld zo’n 3.000 per dag. Er is een kleine piek met Valentijn.

Van de advertentie-inkomsten kan Mick, als de serverruimte is betaald, leuk op vakantie. Soms krijgt hij van gebruikers een bedankje op rijm. En hij kreeg verzoekjes van rappers: of hij geen slang kon toevoegen, en klinkerrijm. Maar nieuwe woorden voegt hij slechts mondjesmaat toe. „Dat is de kracht van de site”, zegt hij: „geen overkill”. Ook de „brakke look” houdt hij voorlopig zo. Die heeft zo zijn charme, vindt hij, en zijn prioriteit is nu de functionaliteit. Want de afgelopen jaren raakte de site rond Sinterklaas steeds overbelast. Dit jaar draait de site voor het eerst ‘in de cloud’. Dat werkt perfect, tot nu toe.

Terwijl het web langzaamaan veranderde in een commercieel doolhof, bleef Mick’s Rijmwoordenboek zichzelf: amateuristisch, onbaatzuchtig, puur functioneel – internet zoals het ooit was bedoeld.