Mag ik loon ontvangen van oude én nieuwe baas?

Een DTP’er (40) uit Den Bosch mailt: „Ik heb bij een bedrijf gewerkt waar het niet zo goed klikte met de directeur. Twee maanden voor het einde van het contract had de baas genoeg van me en stuurde hij me naar huis. Mijn contract zou hij doorbetalen tot het was afgelopen. Een week nadat ik thuis zat, tekende ik ergens anders een nieuw contract. Moet ik dit moeten melden aan mijn oude werkgever of mag ik ook niks zeggen en twee maanden lang dubbel loon ontvangen?”

„Het ligt een beetje aan de bepalingen waaronder die werknemer thuis zit”, zegt Yvonne Erkens, docent arbeidsrecht aan de universiteit Leiden. „Je zou kunnen zeggen: wat niet weet wat niet deert. Maar theoretisch gezien moet de werknemer een tegenprestatie kunnen leveren voor zijn ontvangen loon. Dat is zo vastgesteld in boek 7, artikel 10 van het wetboek. Als hij elders gaat werken en voor zijn oude werk nog salaris ontvangt, wordt dat in feite onterecht uitbetaald. Heeft de werknemer een beëindigingvergoeding ontvangen onder de voorwaarden dat hij beschikbaar is voor het werk, dan zou de oude werkgever dat terug kunnen vorderen. Op het moment dat hij wordt opgepiept, moet hij zich kunnen melden op zijn oude baan. Doet hij dat niet en blijkt dat hij elders werkzaam was, dan kan in een rechtszaak de ontbindingsvergoeding worden teruggevorderd.”

Arbeidsjurist Jan Willem Menkveld zegt dat veel afhangt van de afspraken die er worden gemaakt. „Ben je tot nader order op non-actief gesteld of tot aan het einde van je dienstverband? In het laatste geval mag je met je vrije tijd doen wat je wilt. Een werkgever heeft er niks mee te maken of je veel geld uitgeeft en ook niet of je veel geld verdient. Als je tot nader order op non-actief staat, dan kun je op ieder moment worden opgeroepen. En dan kom je in de knel als je net een andere vaste baan hebt aangenomen en wordt opgeroepen. Maar met uitzendwerk dat je zo kunt opzeggen, is het weer geen probleem. Geef je geen gehoor aan die oproep van je oude werknemer, omdat je bijvoorbeeld die volgende baan al hebt aangenomen, dan kun je op staande voet worden ontslagen en dat is geen pretje.”

Een probleem kan ook het ‘nevenwerkzaamhedenbeding’ zijn. Een werknemer die dat in zijn contract heeft staan, wordt verboden om tijdens zijn dienstverband bepaalde nevenwerkzaamheden te verrichten. Menkveld: „Stel dat die strikt omschreven zijn, dan kan het ook een probleem zijn bij het tekenen van een nieuw contract als je oude nog doorloopt. Je kunt dan niet bij de concurrent gaan werken die in het nevenwerkzaamhedenbeding is opgenomen. Dat beding geldt ook als je op non-actief staat.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carrière

    • Alex van der Hulst