Liever geen vrienden worden met de baas

Onze werkgevers verpesten ons plezier op Facebook en Twitter. „Mensen vinden het vervelend als hun werelden zich vermengen.”

Het was toch ooit de bedoeling dat het leuk zou zijn. Maar afgelopen week verscheen alweer een onderzoek dat onheil spelt over Facebook. Verricht door de Brit Ben Marder, die werkte aan de universiteiten van Barth en Edinburgh. Volgens hem verpesten bedrijven de lol van social media.

Zijn rapport komt vlak na berichten over stress wegens te veel online ‘vrienden’, mensen die hun baan verliezen na grove taal op Facebook en recruiters in de VS die brutaalweg van sollicitanten de wachtwoorden van hun netwerksites vragen, als onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Je noemde je rapport Every post you make, every pic you take.

„Ja. Naar het nummer van The Police: Every breath you take, every move you make, I’ll be watching you. Mooie titel hè?”

Maar worden werknemers bij elke stap op Facebook in de gaten gehouden door hun werkgever?

„Nee. Mijn conclusie is eerder dat werkgevers het plezier dat er aan social media te beleven valt, bederven. Of op z’n minst beperken.”

Hoe?

„Op twee manieren. Het komt voor dat sollicitanten een vriendschapsverzoek krijgen van hr-medewerkers. Zogenaamd om alvast kennis te maken. Maar ze willen gewoon al rondkijken op iemands profiel. Zien of ze iets tegenkomen wat de kandidaat diskwalificeert.”

„Wat mensen die ik sprak ook vervelend vinden: na een tijdje in dienst worden ze persoonlijk met collega’s. Ze gaan samen dingen doen na het werk. Leggen online contact. En dan volgt vroeg of laat ook een verzoek tot vriendschap van de chef.”

Kan zijn dat die z’n collega’s beter wil leren kennen.

„Eh ja. Dat hoeft inderdaad niet zo erg te zijn. Maar wel als je informatie op je profiel hebt staan van jaren terug. Toen je bijvoorbeeld nog studeerde en je anders gedroeg. Foto’s van alcoholgebruik. Domme opmerkingen.

„Mensen vinden het vervelend als hun werelden zich vermengen. Collega’s ontmoeten – online – je familie en kennissen, je exen ontmoeten je sportvrienden. Sommige mensen die ik sprak, hadden het gevoel in de gaten gehouden te worden. Ze durven niet meer alles te zeggen.”

Hoort dat niet een beetje bij nieuwe mensen leren kennen – dat het spannend is als ze de rest ontmoeten?

„Dat is zo. Het lijkt wat dat betreft veel op de kerstborrel. Ook een gelegenheid waar je collega’s ineens van hun persoonlijke kant ziet. Dat kan helemaal misgaan als je jezelf niet in de hand houdt. Hoewel het ook gezellig kan zijn.”

Ben je tegengekomen dat mensen echt gehinderd werden in hun werk?

„Wel dat iemand in de tweede ronde van een sollicitatieprocedure werd geconfronteerd met een uitdraai van zijn Facebookpagina. Can you explain this? Stond hij op de foto met een fles wodka aan zijn mond.”

En kon hij het uitleggen?

„Nee. Hij heeft de baan ook niet gekregen. Eerlijk gezegd dacht hij wel dat hij de baan alsnog had kunnen krijgen als hij met een goed verhaal was gekomen. Het ging om een plek bij een marketingfirma. Een aanstormende marketingman die niks creatiefs kan verzinnen bij een fles wodka dat is toch… tja.”

    • Wouter Smilde