Levenslang voor Serviër

De levenslange straf tegen de Bosnische Serviër Milan Lukic is gisteren in hoger beroep door het Joegoslavië-tribunaal bevestigd. De straf voor zijn neef Sredoje Lukic werd verminderd van 30 naar 27 jaar. De mannen werden in 2009 veroordeeld wegens het organiseren van de moord op zeventig Bosnische moslims in 1992. De aanklagers van het tribunaal hadden wegens vervolging, meervoudige moord, foltering, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tegen beide Bosnische Serviërs levenslang geëist.

Milan Lukic (46) was de leider van de paramilitaire eenheid ‘Witte Adelaars’. Hij werd berucht door een misdaad in juni 1992 in Visegrad, in het oosten van Bosnië. In een huis werden Bosnische moslims (jong-oud, mannen-vrouwen) samengedreven. De woning werd in brand gestoken. Wie vluchtte werd doodgeschoten. Milan Lukic kreeg in 2009 levenslang omdat hij de massamoorden organiseerde. Sredoje Lukic (52) , een politieagent in Visegrad, kreeg 30 jaar omdat hij eraan deelnam.

Milan Lukic werd in Servië bij verstek veroordeeld tot 20 jaar wegens de moord op 16 Bosnische moslims in oktober 1992. Hij houdt vol dat hij onschuldig is en dat getuigen hebben gelogen. Hij is een van de vier mensen die door het VN-hof zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het tribunaal heeft ruim 160 verdachten aangeklaagd die betrokken waren bij de oorlog op de Balkan in de jaren negentig.