Kortkolom media

BDU ontslaat bijna alle journalisten

Rotterdam. Bij BDU, drukker en uitgever van de Barneveldse Krant en huis-aan-huis-bladen, zijn zaterdag vijftig van de zestig verslaggevers ontslagen. Dat is bijna twintig procent van het totaal aantal werknemers. BDU gaat reorganiseren tot een ‘mediahuis’ dat het vullen van de krant en de bladen gaat uitbesteden. In het nieuwe model passen 36 nieuwe functies. De ontslagen werknemers kunnen hierop weer solliciteren. Anderen kunnen terugkeren als freelancers. Alleen bij de Barneveldse Krant en bij enkele tijdschriften blijven journalisten werken. „Leveranciers van nieuws worden een vaste kern freelance-journalisten, burgers, overheden”, schreef de Barneveldse Krant in oktober op zijn website, toen de ontslagronde werd aangekondigd. (NRC)

EO boos op producent ‘Passie in de polder’

Rotterdam. Het SBS-programma Passie in de polder is verkeerd gevallen bij de Evangelische Omroep (EO). Het tv-programma over mensen die pornocineast willen worden, wordt geproduceerd door No Pictures Please. Dezelfde producent maakt voor de EO het kinderprogramma De gilfactor. Bovendien maakt het moederbedrijf Skyhigh TV verschillende EO-programma’s zoals Knevel & Van den Brink en De Grote Bijbel Quiz. De omroep wil om „ethische en morele redenen” niet met Passie in de polder worden geassocieerd en dreigt de medewerking met de producenten op te zeggen als ze nog eens zo’n programma maken. (NRC)

VPRO eert Jeroen Willems bij première

Hilversum. De première van de VPRO-serie De ontmaskering van de vastgoedfraude wordt een ode aan de maandag overleden acteur Jeroen Willems. „De eerste aflevering wordt op 6 januari in het Amsterdamse filmmuseum Eye uitgezonden”, laat een woordvoerder van de VPRO weten aan Novum Nieuws. „Er is bijvoorbeeld een compilatie te zien van zijn werk voor de VPRO. Ook komen er sprekers.” Willems overleed maandag plotseling op 50-jarige leeftijd. De acteur was onder meer te zien in de VPRO-serie Bij ons in de Jordaan. De ontmaskering van de vastgoedfraude is vanaf 12 januari te zien op tv. (Novum)