Kortkolom buitenland

Regering Mali praat met rebellengroepen

Bamako. De Malinese regering heeft voor het eerst directe gesprekken gevoerd met twee rebellengroepen die eerder dit jaar het noorden van Mali hebben veroverd. Tijdens de ontmoeting in buurland Burkina Faso hebben de Toearegbeweging MNLA en de moslimextremistische groep Ansar un-Din beide beloofd de nationale eenheid van Mali te respecteren en alle vormen van extremisme te verwerpen. Ansar ud-Din heeft banden met de regionale tak van Al-Qaeda, dat eveneens een deel van Noord-Mali controleert. Maar Al-Qaeda en de daaraan gelieerde groep MUJAO waren niet bij de besprekingen aanwezig. De VN-Veiligheidsraad praat dezer dagen over een mogelijke buitenlandse interventie in Mali. (AP, Reuters)

Brazilië: 63 ‘corrupte’ agenten opgepakt

Rio de Janeiro. De Braziliaanse autoriteiten hebben gisteren 63 politieagenten gearresteerd die verdacht worden van het aannemen van steekpenningen van drugshandelaren in Rio de Janeiro. Ook zijn 11 vermeende bendeleden van het Rode Commando opgepakt. Iedere agent wordt ervan beschuldigd 700 tot 1.200 dollar per week te hebben ontvangen om bendeleden met rust te laten. Ook zouden ze wapens aan bendes hebben verkocht. Het onderzoek naar corruptie binnen het politiekorps begon een jaar geleden en is onderdeel van een bredere campagne om de criminaliteit in Rio de Janeiro te verminderen in aanloop naar het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. (BBC, Reuters)

China: 14 vrouwen gedood door brand

Beijing. Bij een brand in een textielfabriek in de zuidelijke provincie Guangdong zijn gisteren veertien mensen om het leven gekomen. Het vuur was aangestoken door een voormalige werknemer die meende geld te goed te hebben van zijn vroegere werkgever, omgerekend enkele honderden euro’s. De man is gearresteerd. Alle slachtoffers waren jonge vrouwen van tussen de achttien en twintig jaar oud. Een andere vrouw raakte ernstig gewond. Zulke branden doen zich vaker voor in China, waar dikwijls de hand wordt gelicht met veiligheidsvoorschriften. (AP)

NAVO-gezant Servië pleegt zelfmoord

brussel. De Servische ambassadeur bij de NAVO, de 52-jarige Branislav Milinkovic, heeft gisteravond zelfmoord gepleegd door van een parkeergarage op de luchthaven van Brussel te springen. De diplomaat, een voormalig journalist, was op slag dood. Servië is geen lid van de NAVO, maar heeft wel een vertegenwoordiging op het hoofdkwartier van het bondgenootschap. Gisteren en vandaag was daar een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken, die vandaag spraken met partnerlanden als Servië. (AP)

Ueli Maurer wordt Zwitsers president

Bern. Het Zwitserse parlement heeft Ueli Mauer, voor komend jaar gekozen tot president. Hij kreeg 148 van de 237 stemmen, een relatief slecht resultaat. Maurer is lid van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij. (AFP)