Kortkolom binnenland

Den Haag onderzoekt eigen trein naar België

Den Haag. De gemeente Den Haag wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zelf een treinverbinding naar België op te zetten. Dat heeft wethouder Peter Smit (verkeer, VVD) gisteren gezegd. De huidige Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel, die onder meer stopte in Den Haag, verdwijnt per komende zondag. Deze intercity wordt vervangen door de Fyra, maar deze hogesnelheidstrein doet Den Haag niet aan. Reizigers naar Brussel zullen moeten overstappen in Rotterdam. Voor de snelle treinen dient vooraf te worden gereserveerd. De kaartjes worden naar verwachting „tientallen procenten” duurder, aldus Smit. Volgens staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) is een directe trein tussen Den Haag en Brussel financieel niet haalbaar. Smit wil onderzoeken of dat werkelijk zo is. (NRC)

Henk Krol vervolgd voor hacken website

Den Haag. De fractievoorzitter van 50Plus, Henk Krol, wordt vervolgd voor het hacken van medische dossiers. Dat heeft het Kamerlid gisteren zelf bekendgemaakt. Justitie heeft de vervolging bevestigd. In april kraakte Krol de site Cyberlab van een Brabants laboratorium. Met een eenvoudige pincode verschafte hij zich toegang tot de medische gegevens van patiënten en stapte vervolgens naar Omroep Brabant om het ‘lek’ bekend te maken. Volgens Krol vervulde hij „een maatschappelijke taak”. Het laboratorium heeft aangifte gedaan van computervredebreuk. Daarnaast wil het de schade voor het stilleggen van de website op Krol verhalen. (NRC)

‘Leidingen doorboren vaak rioolbuizen’

Rotterdam. Rioolbuizen worden vaak doorboord bij de aanleg van telecom-, gas-, elektriciteits- en drinkwaterleidingen. Dit brengt risico’s voor gasexplosies, drinkwaterbesmetting en kortsluiting met zich mee, aldus vandaag de stichting Rioned, kenniscentrum voor riolering. Alleen al doorboringen van hoofdriolen vinden zo’n duizend keer per jaar plaats. Daarnaast worden ook vaak huisaansluitingen geraakt. Stichting Rioned pleit voor maatregelen om doorboring te voorkomen. (Novum)

Explosie slaat zijgevel uit Brabants huis

Riel. Door een explosie in een huis in het Noord-Brabantse Riel is gistermiddag een zijgevel uit de woning geblazen. Niemand raakte gewond. De 53-jarige eigenaar is aangehouden, liet de politie weten. De man heeft de explosie mogelijk zelf veroorzaakt. Hij kampt volgens het Brabants Dagblad met psychische problemen. (Novum)

Gehrels in A’dam locoburgemeester

Amsterdam. Wethouder Carolien Gehrels (PvdA) volgt partijgenoot Lodewijk Asscher op als locoburgemeester van Amsterdam. Dat heeft het college van B en W vandaag besloten. Asscher is sinds vorige maand vicepremier en minister van Sociale Zaken. Gehrels (44) is sinds 2006 wethouder in Amsterdam, voor onder meer economische zaken en cultuur. (Novum)