Koppige prieelvogel houdt vast aan lelijker nestje

Zie hier het levenswerk van een mannelijke grijze prieelvogel: een prieel met aan weerszijden een hof met steentjes, takjes, schelpjes en zelfs plasticjes. Het bamboe meetapparaatje is van biologen. Het vrouwtje komt in het prieel staan en kijkt naar de dans van het mannetje op een van de hoven. Als het haar bevalt, volgt een paring, maar meestal zoekt ze naar een nog mooiere performance. Sommige prieelvogels zijn gek op mooie kleuren, maar de grijze houdt van wit en grijs. Het bijzondere is dat deze prieelvogel zijn honderden pronkvoorwerpjes op grootte rangschikt: de kleintjes dicht bij het prieel, de grotere verder weg. Hoe beter deze verdeling, des te meer kans op paring met een kieskeurig vrouwtje. Australische biologen hebben ontdekt dat iedere vogel een eigen vaste verdeling van de steentjes hanteert. Als de biologen de steentjes beter verdeelden (en het mannetje dus meer kans op paring boden), herstelde hij het oude, minder goede patroon binnen drie dagen. Of deze koppigheid aangeboren of aangeleerd is, is onduidelijk. Prieelbouwen is aangeboren gedrag, maar jonge prieelvogels kijken het ook af bij oudere mannetjes.