Jean-Claude Juncker vertrekt, hij heeft er nu écht genoeg van

Toen Jean-Claude Juncker de euroministers van Financiën maandag vertelde dat hij eind januari vertrekt als voorzitter, hadden velen een déjà-vu. Hoe vaak had de kundige, sarcastische Luxemburgse premier, die sinds 2005 eurogroepvoorzitter is, zijn vertrek al niet aangekondigd? Hoe vaak had Juncker toegezegd dat hij toch nog bleef, omdat er geen opvolger te vinden was?

Ditmaal, zeggen betrokkenen, heeft Juncker er echt genoeg van. In juni was hij te verleiden om nog een half jaar te blijven, in ruil voor de benoeming van de Luxemburgse bankgouverneur Yves Mersch als directielid bij de Europese Centrale Bank. Zo geschiedde. Maar een opvolger voor Juncker is er nog steeds niet. Brussel speculeert zich weer suf. Welke (ex-)minister of regeringsleider wil dit zenuwslopende werk doen: twee, drie, vier keer per maand vergaderingen leiden en besluitvorming voorkoken over bankentoezicht, Griekse leningen of begrotingsdiscipline? Iemand met ervaring en expertise is gewenst. Liefst een verzoener met niet te uitgesproken opvattingen, die het respect geniet van noord én zuid.

Frankrijk en Duitsland bedachten afgelopen zomer een ‘oplossing’: eerst zou de Duitse minister Schäuble het 2,5 jaar doen, daarna zijn Franse collega Moscovici. Schäuble ligt vanwege de Duitse dominantie in eurozaken en zijn opvliegende karakter slecht. Ook is onzeker of hij na de verkiezingen in september minister blijft. Een betrokkene zegt: „Schäuble is van de baan.” Volgens de krant FT Deutschland draaien Parijs en Berlijn de volgorde nu om: Moscovici zou de eerste 2,5 jaar doen. Hij is net aangetreden en vertegenwoordigt een land dat als ‘zwak’ wordt gezien. Maar hij polariseert niet: tijdens vergaderingen zegt hij weinig.

Andere namen circuleren ook in Brusselse wandelgangen, dezelfden als vorige keer: de Luxemburgse minister Frieden, de Italiaanse minister Grilli of premier Monti, IMF-chef Lagarde, de Finse premier Katainen, eurocommissaris OIli Rehn, de Oostenrijkse kanselier Faymann. Zelfs de naam ‘Dijsselbloem’ valt, die van de nieuwe Nederlandse minister van Financiën dus. In januari beslissen de eurolanden.

    • Caroline de Gruyter