Jazzpianist Dave Brubeck overleden

De Amerikaanse jazzpianist Dave Brubeck, wereldberoemd geworden door het instrumentale nummer ‘Take five’, is overleden. Dat heeft zijn manager gezegd, meldt persbureau AP.

Archieffoto van Brubeck uit december 2009. Foto AP / Llex Brandon

De Amerikaanse jazzpianist Dave Brubeck, wereldberoemd geworden door het instrumentale nummer ‘Take five’, is overleden. Dat heeft zijn manager gezegd, meldt persbureau AP.

Brubeck overleed volgens zijn manager Russell Gloyd vanochtend op 91-jarige leeftijd aan hartfalen. Hij was op dat moment onderweg naar een afspraak met zijn cardioloog. Brubeck zou morgen 92 zijn geworden.

In 1954 was Brubeck de eerste moderne jazzmuzikant die op de cover van TIME Magazine werd afgebeeld. Het album ‘Time out’ van zijn Dave Brubeck Quartet, uit 1959, was het eerste jazzalbum waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht.

Take five is bij uitstek het nummer waarmee Brubeck wordt geassocieerd. Het nummer is gecomponeerd in een karakteristieke 5/4e-maatsoort. Saxofonist Paul Desmond speelt de melodielijn. Hij componeerde het nummer ook, hoewel het nummer vooral door de naam van het Dave Brubeck Quartet bekend werd.

Beluister hieronder ‘Take five’:

Tot op late leeftijd muzikaal zeer actief

Brubeck werd in Californië geboren als zoon van een veehouder en een klassiek pianiste. Hij wilde oorspronkelijk in de voetsporen van zijn vader treden, maar brak al na een jaar zijn studie af om muzikant te worden. In de Tweede Wereldoorlog diende hij in het leger, waarbij hij in Europa optrad voor de Amerikaanse troepen.
Meteen na de oorlog vormde hij een achtkoppige band, waarin naast hijzelf en Desmond ook tenorsaxofonist Dave van Kreidt, Cal Tjader op drums en klarinettist Bill Smith speelden.

Brubeck was tot op late leeftijd muzikaal actief. Zo trad hij in 2004, op 85-jarige leeftijd, voor de vierde keer op in het Amsterdamse Concertgebouw. Hij was daar voor het eerst in 1960 te bewonderen. Het optreden uit 2004 maakte indruk, schreef NRC Handelsblad destijds:

Al bij het binnenkomen een staande ovatie krijgen, dat is zeldzaam, zeker voor musici uit de jazzhoek. De eer viel gisteren te beurt aan pianist Dave Brubeck. [...] Brubeck heeft zoveel krediet dat zijn aanwezigheid eigenlijk al genoeg was. Maar al in het openingsstuk, een medium slow met een forse shot Bach, maakte hij duidelijk dat hij niet van plan was de avond freewheelend door te brengen.

http://www.youtube.com/watch?v=-XSlgleXpsw