Jasper S. drie maanden langer vast - mag alleen contact met advocaat

Advocaat Jan Vlug staat de pers te woord na de voorgeleiding van Jasper S. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Jasper S. blijft nog minstens negentig dagen vastzitten op verdenking van de moord op Marianne Vaatstra. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden vanmiddag bepaald, meldt persdienst Novum. De raadkamer verlengde vanmiddag zijn hechtenis met de maximaal toegestane termijn van drie maanden.

De 45-jarige S. werd vandaag voorgeleid bij de rechtbank Leeuwarden. Hij werd op 18 november aangehouden voor de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999, en zit sindsdien in de cel. De melkveehouder uit Oudwoude had meegedaan aan een groot dna-verwantschapsonderzoek onder duizenden mannen die in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde toen een honderd procent dna-match met Jasper S. vast.

S. mag alleen spreken met politie en advocaat

De beperkingen van zijn voorlopige hechtenis blijven eveneens gelden. Jasper S. mag alleen contact hebben met de politie en zijn advocaat. De rechtbank heeft tot de verlenging besloten omdat de verdenking van moord ernstig genoeg wordt geacht om S. langer vast te houden.

Na zijn aanhouding werd de boerderij van S. en zijn gezin uitgebreid door de politie onderzocht. Wat het onderzoek in en om de woning van S. heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt. Ook is onduidelijk of hij een verklaring heeft afgelegd.

    • Anouk van Kampen