Israël zet omstreden bouwplannen ondanks internationale kritiek door

Een Joodse kolonist kijkt naar de nederzetting Maaleh Adumim op de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto AP / Sebastian Scheiner

Israël lijkt niet van plan de omstreden plannen voor het bouwen van nieuwe huizen in Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied in te trekken. Een Israëlische militaire commissie maakte de plannen voor de bouw vanmiddag officieel bekend.

De Israëlische regering maakte afgelopen vrijdag bekend drieduizend huizen te gaan bouwen in geannexeerd Oost-Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever. De voorgenomen bouw in de nederzettingen is een reactie op de VN-erkenning van Palestina tot ‘staat die geen lid is’. Volgens Israël hebben de Palestijnen met hun gang naar de VN een eenzijdige stap gezet die het vredesproces schade toebrengt.

Internationaal kwam er de afgelopen dagen forse kritiek op de ‘strafmaatregel’ van Israël. De VS noemden de bouw van de nederzettingen schadelijk voor het vredesproces. Veel Europese landen, waaronder Groot-Brittannië en Frankrijk, reageerden feller en riepen de Israëlische ambassadeur op het matje.

Israël ziet Palestijnse gebieden als ‘betwist gebied’

De officiële presentatie van de bouwplannen van vanmiddag lijkt een teken dat Israël de plannen ondanks de zware internationale druk toch wil uitvoeren. Door de formele bekendmaking is vandaag een periode van zestig dagen ingegaan waarin bezwaren tegen het plan kunnen worden ingediend. Het is de verwachting dat het nog minimaal een jaar gaat duren voor er gebouwd gaat worden.

De Israëlische premier Netanyahu zei vanmiddag dat zijn land nog altijd voorstander is van een tweestatenoplossing en daarover met de Palestijnen wil onderhandelen. Israël vindt dat de kwestie van de nederzettingen aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost en beschouwt de bezette Westelijke Jordaanoever niet als Palestijns, maar als “betwist gebied” waarop “het Joodse volk van nature recht heeft”.

Palestijnen waarschuwen voor einde vredesproces

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei vanmiddag tegen persbureau AFP dat Israël het vredesproces beëindigt als het de bouw in de nederzettingen daadwerkelijk doorzet. In dat geval zal er geen kans meer zijn om over vrede te praten, vreest Erekat. De Palestijnen stappen mogelijk naar het Internationaal Strafhof vanwege de Israëlische nederzettingenbouw, die zij als een oorlogsmisdaad zien.

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen al vier jaar stil. De Palestijnen willen pas weer praten als Israël stopt met bouwen in de Palestijnse gebieden. Israël wil niet onderhandelen als er vooraf voorwaarden worden gesteld.