Gevechten tussen demonstranten in Kairo - referendum over grondwet gaat door

Een Egyptische demonstrant zwaait met de nationale vlag voor het presidentieel paleis in Kairo. Foto EPA / Khaled Elfiqi

Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn vanmiddag in de straten rond het presidentieel paleis in Kairo slaags met elkaar geraakt. Eerder vanmiddag riepen beide groepen op tot demonstraties voor het paleis. De demonstranten bekogelden elkaar met stenen en gingen elkaar met stokken te lijf.

De schermutselingen braken uit nadat de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, haar aanhang had opgetrommeld voor een tegendemonstratie bij het paleis. Daar hielden zo’n driehonderd tegenstanders van de president een sit-downprotest. De oppositiebetogers sloegen in de stegen en straatjes rond het paleis voor hun aanvallers op de vlucht. Of er bij het geweld slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

Mohamed ElBaradei, oud-topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en een van de leiders van de Egyptische hervormingsbeweging, sprak van een “kwaadaardige en weloverwogen” aanval op vreedzame demonstranten.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei vanmiddag in Brussel dat de aanhoudende onrust in Egypte aantoont dat een dialoog tussen de oppositie en de aanhangers van Morsi noodzakelijk is. Volgens Clinton willen de VS een nieuwe Egyptische grondwet zien die de rechten van alle Egyptenaren garandeert. Ook moeten rechters in Egypte niet worden gehinderd in de uitvoering van hun werk, aldus Clinton.

‘Referendum over grondwet zal doorgaan’

De Egyptische vice-president Mahmoud Mekki heeft in een live persconferentie op de Egyptische staatstelevisie laten weten dat het referendum dat over tien dagen gepland staat ondanks de aanhoudende protesten zal doorgaan. Op zaterdag 15 december wordt in Egypte een referendum gehouden over de ontwerpgrondwet die vorige week in allerijl werd goedgekeurd.

Mekki verklaarde dat de protesten geen weg uit de crisis zijn en dat de deur richting dialoog wat hem betreft open blijft staan. De demonstranten protesteren tegen de recente machtsgreep die Morsi recentelijk deed met de invoering van een aantal maatregelen. Ze zeggen dat de ontwerpgrondrecht politieke vrijheden niet genoeg beschermt.

    • Anouk van Kampen