‘Faalangst houdt veel mensen tegen’

Jazzmusicus Benjamin Herman putte moed uit Ed Wood, Tim Burtons film over de slechtste regisseur ter wereld.

„In elkaar geflanst met uitgerangeerde acteurs en met vliegende schotels aan draadjes. De films van regisseur Ed Wood staan bekend als de slechtste aller tijden.

„Denk bijvoorbeeld aan Plan 9 from Outer Space met worstelaar Tor Johnson en horroractrice Vampira. Niemand vond er wat aan en toch begon Wood steeds maar weer aan een nieuwe film. Gewoon omdat hij dat graag wilde en overtuigd was van zijn eigen genialiteit.

„Collega-regisseur Tim Burton waardeerde die houding van Wood en maakte er een fantastische film over, Ed Wood. Johnny Depp speelt Wood en toont een man die alles doet wat hij in zijn hoofd heeft en zich door niets of niemand uit het veld laat slaan. Bij een tegenslag lacht hij wat en gaat weer door.

„Ik was 25 toen ik die film zag en vond het enorm herkenbaar en inspirerend. Zeker als je jong bent, zit er in principe niemand op je te wachten. Kon het iemand een reet roesten dat ik saxofoon ging spelen? Nee. En er is niemand die tegen je zegt: neem een plaat op. Dus als je dat dan toch graag wilt, moet het uit jezelf komen.

„De angst om te falen houdt zo veel mensen tegen, vooral in de kunstwereld. Je kunt je de hele tijd wel blijven afvragen of het goed genoeg is om naar buiten te treden. Zo van: ik moet eerst de techniek beter beheersen voordat ik het laat horen. Of: eerst nog even dit afmaken voordat ik mijn boek publiceer. Maar voor je het weet ben je 44 en is er helemaal niets uit je handen gekomen.

„Natuurlijk is niet leuk om negatieve reacties te krijgen, ik ben vaak op mijn bek gegaan. Maar voor veel mensen is dat een moment om af te haken en dat is zonde.

„De film over Ed Wood leerde me dat je dingen moet doen omdat je er zelf in gelooft.”

Als voorman van New Cool Collective treedt Benjamin Herman de komende week op in Nederlandse popzalen. Zijn cd Deal is de soundtrack van de gelijknamige film van Eddy Terstall.

    • Adinda Akkermans