Egyptische premier maant tot kalmte na slagveld in Kairo

Voor- en tegenstanders van president Morsi raakten vandaag slaags in Kairo. Foto AFP / Mahmoud Khaled

De Egyptische premier Hisham Kandil heeft vanavond opgeroepen tot kalmte nadat voor- en tegenstanders van president Morsi de hele dag met elkaar hadden gevochten rond het presidentiële paleis in Kairo. Bij de botsingen zijn volgens ooggetuigen twee doden gevallen.

Kandil riep de voor- en tegenstanders van Morsi vanavond op het geweld te stoppen en de omgeving rond het presidentiële paleis te verlaten. Hij zei dat de regering bezig is om een “nationale dialoog” op gang te brengen die de verhitte gemoederen in Egypte moet bedaren.

De oproerpolitie van Kairo greep eerder vanavond in nadat aanhangers en tegenstanders van Morsi elkaar hadden bekogeld met stenen en elkaar met stokken te lijf gingen. Volgens onbevestigde berichten vielen daarbij twee doden en raakten 126 mensen gewond. Tijdens en na de rellen werden meer dan dertig arrestaties verricht.

Onze correspondent in Kairo twitterde vanavond:

Twitter avatar twigggert Gert Van Langendonck I have just left what is now a full street battle. And slightly worrying: I saw guns fired on the anti-Morsi side #egypt

Nieuwe grondwet oorzaak van hevige polarisatie

De rellen in Kairo zijn het gevolg van diepe politieke verdeeldheid in Egypte over de nieuwe grondwet die president Morsi door een commissie van moslimfundamentalisten heeft laten schrijven. De seculiere en liberale oppositie herkent zich niet in de grondwet en heeft zich bovendien tegen Morsi gekeerd omdat deze zichzelf en zijn besluiten boven de rechterlijke macht heeft geplaatst.

De Egyptische oppositie, die bestaat uit liberalen, christenen en linkse activisten, heeft zich verenigd en wil dat de president zijn omstreden decreet dat hem zoveel macht geeft intrekt en in gesprek gaat met de oppositie over hoe het verder moet in Egypte. Oppositieleider Mohammed ElBaradei zei vanavond op een persconferentie dat Morsi verantwoordelijk is voor het geweld in Kairo en dat hij nu aan zet is.

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei Morsi must stop bloodshed, rescind declaration, postpone referendum & enter into immediate dialogue with opposition. Egypt is under siege.
    • Pim van den Dool