Egyptische oproerpolitie grijpt in - oppositie: Morsi verantwoordelijk

Egyptische voorstanders van president Morsi vallen een oppositiedemonstrant aan voor het presidentiële paleis. Foto EPA / Khaled Elfiqi

De Egyptische oproerpolitie heeft vanavond in Kairo opgetreden om voorstanders en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi uit elkaar te halen, meldt persbureau AFP. Beide groepen vielen elkaar sinds vanmiddag aan voor het presidentieel paleis.

Desondanks duren de gevechten tussen beide partijen voort in straten rondom het paleis. Gert van Langendonck, correspondent voor NRC Handelsblad in Egypte, was aanwezig bij de gevechten en tweet:

Twitter avatar twigggert Gert Van Langendonck I have just left what is now a full street battle. And slightly worrying: I saw guns fired on the anti-Morsi side #egypt

De Arabische tv-zender Al Arabiya meldt dat bij de gevechten twee doden zijn gevallen:

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English #BreakingNews: At least two protesters are killed in Egypt amid clashes outside presidential palace

De doden zijn nog niet officieel bevestigd. Volgens bronnen binnen de presidentiële kringen zouden ondertussen drie adviseurs van president Morsi zijn opgestapt, meldt persbureau Reuters.

ElBaradei roept Morsi op te luisteren

Oppositieleider Mohammed ElBaradei verklaarde vanavond in een persconferentie dat hij de president verantwoordelijk houdt voor de gewelddadigheden die zich voordoen voor het paleis. Daar voegde hij aan toe dat het regime zijn legitimiteit aan het verliezen is. De oppositie is bereid tot dialoog, maar alleen als de president zijn decreet terugtrekt, vervolgde ElBaradei:

“We zullen niet deelnemen aan welke dialoog dan ook als de ontwerpgrondwet niet wordt geannuleerd.”

Hij noemt het regime van Morsi repressief en autocratisch, en roept Morsi op te luisteren naar zijn volk.

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei Morsi must stop bloodshed, rescind declaration, postpone referendum & enter into immediate dialogue with opposition. Egypt is under siege.

De demonstranten protesteren tegen de recente machtsgreep die Morsi recentelijk deed met de invoering van een aantal maatregelen.

    • Anouk van Kampen