Een respectvol hapje

Arme Sinterklaas. Vroeger werd hij alom gerespecteerd. In zijn nabijheid werd eerbiedig gefluisterd en waar hij kwam werden zetels tevoorschijn getoverd, glaasjes jenever ingeschonken en bakken water aangesleept voor Amerigo. Tegenwoordig moet de oude heer zich staande zien te houden te midden van gek gedans, housemuziek en andere luidruchtige malligheid.

Een paar weken geleden was ik weer eens bij een intocht en schrok van de herrie die tegenwoordig gepaard gaat met zo’n indrukwekkende gebeurtenis. De Sint wordt niet meer gewoon toegezongen door een zee van onbedorven kinderkeeltjes, nee, lang voor de stoomboot in zicht is denderen er uit manshoge speakers disco-versies van ‘Zie ginds’ en ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ en natuurlijk blijft ook een zwartepietenlied in ‘Gangnamstyle’ ons niet bespaard. Op een podium wordt fanatiek gedanst door een handjevol zwartgeschminkte dansmariekes met een geboetseerde glimlach. De aanwezige kleuters worden bijkans weggeblazen door de decibellen en houden hun wantjes stevig tegen de oren gedrukt.

Als Sint dan eindelijk aan wal is, mag hij welgeteld één zinnetje zeggen. De rest van de middag ziet hij vanuit zijn zetel alles zo’n beetje aan. Er wordt hem niets gevraagd. Geen moment gaat het over het grote boek, of over kindertjes die stout dan wel zoet geweest zijn. Hij is een bijzaak geworden op zijn eigen feest.

Laten we maar een heel smaak- en respectvol hapje maken om de goedheiligman op te trakteren, als hij straks op de stoep staat. Haal de boven- en onderkant van de venkel en snij de rest in plakken en daarna in repen. Het moeten een soort minidobbelsteentjes worden.

Bak die een paar minuten in wat olijfolie in een koekenpan. Doe er een klein scheutje Noilly Prat of witte wijn bij, laat het vocht verdampen en zet dan het vuur uit. Breng op smaak met zout en peper en laat de venkel wat afkoelen. Hak de rucola fijn en snij het bosuitje in hele fijne ringetjes. Vermeng dit met de yoghurt en mayonaise, peper en zout en wat citroensap. Roer ten slotte de garnalen erdoor. Schep een laagje van de venkel in een mooi glaasje en leg daarop wat garnalen met rucola. Geef er een dubbelgeroosterd boterhammetje bij.

Doe een casinoboterham in de toaster, snij ’m als ’ie geroosterd is overlangs door en rooster de helften nogmaals. Goed opletten, want die dunne toastjes verbranden gemakkelijk. Zet het glaasje op een schotel, leg het toastje erbovenop en een lepeltje ernaast zodat het hapje beschaafd genuttigd kan worden tussen het lezen der gedichten en uitpakken door.

En vergeet ook de servetten niet, want we kunnen de oude heer natuurlijk niet terug naar Spanje laten gaan met garnalen in zijn snor.

    • Roos Ouwehand