Een ontvoering die uit de hand loopt

Comme un homme. Regie: Safy Nebbou. Met: Emile Berling, Charles Berling, Sarah Stern, Kevin Azaïs. In: 1 bioscoop.

„Dit is je laatste nacht, morgen ben je dood”, bijt een puber met vlassig snorretje de vrouw toe die hij zojuist heeft ontvoerd. Met hulp van zijn vriend Louis roeit hij haar naar een hutje op een afgelegen eilandje. De vrouw blijkt een lerares te zijn met wie Greg een aanvaring had, waarna hij van school dreigt te worden gestuurd. De gesloten Louis durft niet in te grijpen, ook niet als de lerares dagen achtereen geen eten krijgt.

Comme un homme, naar een boek van Boileau-Narcejac wier thrillers aan de basis stonden van Vertigo (1958) en Les diaboliques (1955), bevat intrigerende elementen. Zoals de vreemde vriendschap tussen de agressieve arbeiderszoon Greg en Louis, zoon van de schooldirecteur. Louis’ moeder stierf in een auto-ongeluk met zijn vader achter het stuur, waarna vader en zoon zich terugtrokken in hun eigen wereld. De gedachte dat de lerares voor Louis gaandeweg de rol van zijn dode moeder overneemt, is boeiend. Desondanks overtuigt de psychologische tekening van de relatie van Louis met Greg en met zijn stugge vader niet – daar kan zelfs het casten van echte vader en zoon Charles en Emil Berling niet verhelpen.

    • André Waardenburg