Vier doden bij aanvaring vrachtschip en containerschip op Noordzee

Bij een botsing tussen een vrachtschip en een containerschip op de Noordzee zijn vanavond vier doden gevallen. Zeven mensen worden nog vermist. Hun overlevingskansen zijn klein.

De Baltic Ace die in aanvaring zou zijn gekomen met een containerschip. Foto Paul Whitelaw / marinetraffic.com

Bij een botsing tussen een vrachtschip en een containerschip op de Noordzee zijn vanavond vier doden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van de kustwacht vanavond gezegd tegen de NOS. Zeven mensen worden nog vermist. Hun overlevingskansen zijn klein.

Rond 19.15 uur botste het vrachtship en containerschip op elkaar, zo’n tachtig tot honderd kilometer uit de kust bij Zeeland. Het vrachtschip, dat 24 opvarenden aan boord had, begon vervolgens te zinken. Een deel van de bemanningsleden wist zich met behulp van reddingsvlotten in veiligheid te brengen, maar een paar uur na het ongeval waren nog zo’n elf mensen vermist. Dertien mensen werden eerder gered.

Oorzaak ongeval nog niet bekend

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Op zee stond ten tijde van het ongeluk een straffe noordwestenwind met golven van twee tot drie meter hoog. Volgens de marine, die werd ingezet om te assisteren, stond er in de loop van de avond windkracht zes en maakten de hoge golven het lastig de bemanningsleden in veiligheid te brengen.

Het gezonken schip is een autovrachtschip dat onder de vlag van de Bahama’s vaart. Het vertrok eerder vandaag uit Zeebrugge in België en was onderweg naar het Finse Kotka. Het andere schip is het containerschip Corvus J uit Cyprus. Dit schip was onderweg van het Schotse Grangemouth naar Antwerpen.

    • Pim van den Dool