Bidden in Palestina

Palestinian security guards pray at a soccer stadium, which witnesses said was destroyed in an Israeli air strike during an eight-day conflict, in Gaza City December 4, 2012. Eight days of Israeli air strikes on Gaza and cross-border Palestinian rocket attacks ended in an Egyptian-brokered truce agreement last month, calling on Israel to ease restrictions on the territory. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Tussen de brokstukken kan niet meer gevoetbald worden, maar bidden kunnen deze Palestijnse bewakingsbeambten nog wel in het stadion. Het voetbalstadion in Gaza Stad is een van de gebouwen die zware schade leden door de Israëlische raketaanvallen van afgelopen maand.

Vorige week zijn de Palestijnse gebieden Palestina geworden, door de toekenning van een status als staat die geen lid is van de VN. Als vergelding daarvoor besloot Israël bijna 100 miljoen euro aan voor de Palestijnen ingehouden belastingen niet uit te keren. De Palestijnse autoriteiten, die door de Israëlische bezetting grote financiële problemen hebben, kunnen hierdoor de salarissen van tienduizenden ambtenaren niet uitbetalen.

Ook besloot het Israëlische kabinet om drieduizend nieuwe huizen te bouwen in Joodse nederzettingen in Palestijns gebied en in geannexeerd Oost-Jeruzalem, de beoogde hoofdstad van de nieuwe Palestijnse staat. Bovendien keurde het kabinet de bouw van vierduizend nieuwe huizen goed die het Palestijnse verkeer tussen Oost-Jeruzalem en Palestijnse steden op de bezette Westelijke Jordaanoever zouden belemmeren.

Ondanks internationale veroordeling van de bouwplannen, ook door de Verenigde Staten, lijkt Israël de plannen door te zetten.