Belgische hockeyers maken het Nederland opnieuw even lastig

Captain Klaas Vermeulen of The Netherlands (R) beats Cedric Charlier of Belgium (L) to the ball during their Pool B match at the Men's Hockey Champions Trophy tournament in Melbourne on December 4, 2012. The Netherlands won the match 5-4. IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE. AFP PHOTO/Paul CROCK AFP

Sluipenderwijs schuiven ze op in de hiërarchie. Van een ontwikkelingsland in de hockeywereld tot een „tegenstander van formaat”, zoals de Nederlandse bondscoach Paul van Ass België afgelopen weekeinde noemde.

Gisterochtend bleven de Belgen tijdens de Champions Trophy in Melbourne de hele wedstrijd in het spoor van hun Nederlandse tegenstanders, maar die bleven met 5-4 net aan de goede kant van de score.

Spannende hockeywedstrijden tussen Nederland en België zijn geen incidenten meer. Hoezeer de Belgen aan de weg timmeren, bleek afgelopen zomer al tijdens de Spelen in Londen, waar ze verrasten met de vijfde plaats. Ook de Nederlandse ploeg van Van Ass, die in Londen zo makkelijk scoorde, had op het olympische toernooi de grootste moeite met de fitte, stugge Belgen. Enkele maanden voor de Spelen verloor Nederland zelfs een oefenduel in Kontich met 1-0, en niet eens onverdiend.

Maar de Belgen zijn nog niet waar ze willen zijn. Onder Nederlandse leiding – bondscoach Marc Lammers, diens assistenten Frank Leistra en Jeroen Delmee en technisch directeur Bert Wentink – wil de Belgische hockeybond onderweg naar de Spelen van Rio in 2016 de laatste sprong naar de wereldtop maken.

Het zijn ambitieuze plannen voor een relatief klein hockeyland. Maar de Nederlanders weten waaraan ze beginnen, ook al is België met nog geen 30.000 hockeyers cijfermatig nog altijd een dreumes. Ter vergelijking: hockeynatie Nederland is op weg naar 240.000 actieve spelers. Mede dankzij Nederlandse hockeymissionarissen zijn de Belgen bezig de achterstand in te lopen. Eric Verboom, coach van de succesvolle Dragons uit Brasschaat, is intussen benoemd tot assistent van bondscoach Van Ass bij de Nederlandse ploeg.

Intussen is België opgeschoven van de top-20 naar de achtste plaats op de wereldranglijst, nog vóór erkende hockeylanden als Pakistan, India en Argentinië. „Ik proef ambitie en drive”, zei Lammers bij zijn aanstelling. Lammers, die in 2008 in Peking olympisch goud behaalde met de Nederlandse vrouwen, wilde dolgraag weer eens zijn tanden zetten in een olympisch project, maar zag in Londen al dat hij vanuit Nederland weinig hoefde te verwachten.

Het zag er gisterochtend in Melbourne niet naar uit dat Nederland het moeilijk zou krijgen tegen België. In de eerste helft was de ploeg van Van Ass heer en meester, al duurde het nog 25 minuten voordat het eerste doelpunt viel. Dat gebeurde toen Jeroen Hertzberger de derde Nederlandse strafcorner raak pushte, via een Belgische stick. Daarna leek België kansloos. Via Quirijn Caspers en Tim Jenniskens liep Nederland nog voor rust naar 3-0 uit. Maar de Belgen kwamen in de tweede helft snel terug, met name dankzij Tom Boon, die binnen vier minuten twee keer tegen scoorde (3-2). Ook na de 4-2 van Robbert Kemperman was het duel nog niet beslist, want Alexander Hendrikx bracht België met een strafcorner terug in de wedstrijd. Pas twee minuten voor tijd besliste Valentin Verga het duel (5-3). De 5-4 van Xavier Reckinger viel in de slotseconde.

Nederland eindigde ongeslagen als groepswinnaar in poule B. Donderdag (5.00 uur Nederlandse tijd) speelt de ploeg tegen Nieuw-Zeeland in de kwartfinales van de Champions Trophy, waar alle acht deelnemers zich voor plaatsen. Titelverdediger Australië neemt het op tegen Engeland. Duitsland treft Pakistan en België speelt tegen India.

    • Rob Schoof