VN-chef Ban: rijke landen zijn schuldig aan klimaatverandering

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon zei vandaag in Qatar dat de rijke landen meer moeten doen in de strijd tegen klimaatverandering. Foto AFP

Rijke landen zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en moeten dan ook het voortouw nemen bij het smeden van een nieuw klimaatpact. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, gezegd op de klimaattop in de Qatarese hoofdstad Doha.

Het is niet meer dan billijk en redelijk dat de ontwikkelde wereld de grootste verantwoordelijkheid neemt, aldus Ban. Klimaatverandering is het gevolg van “industrialisering in de ontwikkelde wereld”, toen fabrieken grote hoeveelheden koolstofdioxide uitbraakten voordat bekend was welke gevolgen dat voor het klimaat zou hebben, vervolgde hij.

Ban wil dat de wereld snel overstapt op schone energiebronnen en dat kwetsbare landen geholpen worden om zich aan te passen aan de opwarming van de aarde.

Grote landen willen wachten tot 2020

De klimaattop in Qatar, die nog tot en met vrijdag duurt, staat officieel in het teken van het Kyoto-procol. Dit internationale klimaatverdrag loopt aan het eind van het jaar af en alleen de Europese Unie, Australië, Zwitserland en Noorwegen zijn tot nu toe bereid het verdrag een vervolg te geven. Japan, Rusland en Canada hebben dat eerder afgewezen met als argument dat de grootste vervuilers (de VS en China) niet meedoen.

Een vervolg op Kyoto leidt volgens de grote landen alleen maar af van het nieuwe klimaatverdrag dat in 2015 moet worden gesloten en in 2020 moet ingaan, waarin ook de VS en de (grotere) ontwikkelingslanden verplichtingen op zich nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De ontwikkelingslanden beschuldigen de rijke landen ervan dat ze zo hun historische verantwoordelijkheid niet nemen voor de huidige klimaatverandering.

    • Pim van den Dool