Arrestaties om fraude bij energiebedrijf

Een directeur en een ex-directeur van de regionale netbeheerder Rendo uit Meppel zijn gisteren gearresteerd op verdenking van oplichting. Volgens justitie hebben de twee mannen miljoenen euro’s van Rendo naar privérekeningen doorgesluisd.

De fraude zou hebben plaatsgevonden bij de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk. Vanwege regelgeving mocht Rendo deze centrale niet in eigen beheer bouwen. Daarom werd de nieuwe centrale ondergebracht bij een onafhankelijke partij. Maar uit onderzoek van de opsporingsdienst Fiod blijkt dat dit bedrijf mede werd opgericht door de directeuren van Rendo. De aandelen stonden niet op hun eigen naam, maar op naam van een gelieerde vennootschap of hun echtgenotes. Eind 2009 hebben de twee verdachten hun pakket aandelen van dit bedrijf voor miljoenen verkocht aan de onderneming die de nieuwe energiecentrale beheert. In totaal zijn er vijf verdachten opgepakt.

Een van de verdachten werd in mei ook al aangehouden en zat toen een tijdje vast. Ook die arrestatie hield verband met mogelijke fraude rond Rendo. De man werd toen opgepakt omdat hij 1 miljoen euro aan smeergeld zou hebben aangenomen bij de overname van een deel van het energiebedrijf Rendo door Electrabel. Dat geld zou hij hebben gekregen van een medewerker van Electrabel. Dat onderzoek loopt ook nog.