Annan geeft Kenia stemtip

Voormalige secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de Kenianen opgeroepen bij de verkiezingen in maart volgend jaar niet op kandidaten te stemmen die zijn aangeklaagd door het Internationaal Strafhof. Hij waarschuwt dat de betrekking van Kenia met het buitenland ernstige schade kunnen oplopen. De kandidaten Uhuru Kenyatta en William Ruto staan terecht voor hun rol in het verkiezingsgeweld van eind 2007 en begin 2008.

Het stemadvies is opmerkelijk. Als gezant van de Afrikaanse Unie moet Annan erop toezien dat deze verkiezingen zonder incidenten verlopen. Hij zei dat een Keniaanse president in staat moet zijn te reizen en het vertrouwen moet hebben van de internationale gemeenschap. Kenyatta en Ruto kondigden zondag aan dat hun partijen een coalitie vormen bij de verkiezingen. Kenyatta is kandidaat voor het presidentschap en Ruto voor het vicepresidentschap. Doel van de samenwerking lijkt om uitlevering van de twee aan het Strafhof te voorkomen. (BBC, Reuters)