Amateurwedstrijden afgelast, minuut stilte voor eredivisieduels

Alle wedstrijden in het Nederlandse amateurvoetbal zijn komend weekend afgelast. Voor de duels in het betaald voetbal zal een minuut stilte worden gehouden en spelers zullen rouwbanden dragen. De KNVB heeft daar gisteren in overleg met SC Buitenboys, waar zondag een grensrechter dusdanig werd mishandeld dat die een dag later overleed, toe besloten. Ook andere bonden, zoals de KNZB (zwemmen), houden een minuut stilte.

Volgens KNVB-directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars is het tijd voor bezinning. „Het zal stil zijn op de velden”, zei hij gisteren tijdens een persconferentie in Zeist. „Maar wij roepen de mensen juist wel op naar hun club toe te gaan. We moeten in de spiegel kijken. Het moet de allerlaatste keer zijn geweest dat zoiets vreselijks is gebeurd.”

Meer dan dertigduizend wedstrijden worden zaterdag en zondag geannuleerd. De KNVB heeft er geen moeite mee als clubs vriendschappelijke wedstrijden spelen zolang die in het teken staan van de overleden grensrechter. „Het is vooral zaak dat binnen een club iedereen naar zijn eigen rol kijkt. Dat geldt voor bestuursleden, trainers, leiders en spelers. Iedereen kan bijdragen aan de sfeer langs het veld.” De KNVB is vooralsnog niet van plan de aanpak van excessen in het amateurvoetbal te verscherpen. „Dat mensen daarom vragen is in the heat of the moment heel goed te begrijpen. Als wij zouden weten hoe we dergelijke verschrikkelijke voorvallen kunnen voorkomen, zouden we direct in actie komen. Maar zo simpel is het niet. Het klinkt nu misschien vreemd, maar we waren op de juiste weg. Het aantal excessen nam af”, aldus de directeur.

De drie verdachte jeugdspelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Lelystad. Morgen worden de twee jongens van 15 jaar en hun 16-jarige teamgenoot voorgeleid. NRC