Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Alexander Klöpping start online universiteit - nrc.nl zendt de colleges uit

De beste hoogleraren van Nederlandse universiteiten geven volgend jaar gratis college, voor iedereen via nrc.nl te volgen. De Universiteit van Nederland, opgericht door Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn zendt vanaf september 2013 elke week vanuit de Amsterdamse poptempel Paradiso een college van een tophoogleraar uit. Nrc.nl is mediapartner van de Universiteit van Nederland, en de colleges zullen hier te vinden zijn.

De online colleges, elke dag vijftien minuten met elke week een nieuwe docent, zijn geïnspireerd door voorbeelden uit de Verenigde Staten, waar veel vaker colleges online te volgen zijn. Klöpping:

“Ik kwam op het idee toen ik met Marten Blankesteijn in de trein zat, en we een college keken van professor Michael Sandel. Amerikaanse universiteiten zetten steeds vaker hele collegereeksen online, en wij waren allebei betoverd door deze man. In zijn college over Recht neemt hij een stampvolle collegezaal op een zeer indrukwekkende manier mee in een ethisch probleem. Nadat we het college ademloos hadden bekeken wisten we: dit moeten we in Nederland ook hebben.”

Bekijk het college van Sandel:

De colleges worden niet vergeven aan toch al bij het grote publiek bekende professoren, het wordt juist een plek voor de mensen die geen groot podium tot hun beschikking hebben terwijl ze wel een hele collegezaal platspreken. Klöpping:

”Ik vind het ontzettend jammer dat slechts een paar honderd studenten toegang hebben tot de briljante colleges van die docenten.

We spraken bijvoorbeeld na een tip met Professor Erik Scherder van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is hoogleraar neuropsychologie en is precies zo’n topdocent die in staat is om een zaal te ontroeren. Tijdens een college over dementie nam hij een dementerende vrouw mee naar de collegezaal. De vrouw kon niets meer, en moest bij alles geholpen worden door haar man. Maar, toen ze achter de klaarstaande vleugel plaatsnam, speelden ze de sterren van de hemel met een prachtig klassiek stuk. Zo moeilijk haar motoriek was geworden, zo vluchtig bewogen haar vingers. Nadat ze echter een paar minuten vlekkeloos gespeeld had, stopte ze opeens, en was het stil in de collegezaal. Waarop Erik Scherder ons vertelt: ‘Twee weken geleden kon ze nog verder komen in dit stuk, maar de dementie maakt haar hersenen kapot’. De zaal was verslagen.

Dit zijn hoogleraren wier prachtige colleges normaal gesproken binnen de vier muren van het universiteitsgebouw blijven, en die wij op het podium van Paradiso gaan hijsen.”

De helft van de 36 hoogleraarschappen van de Universiteit van Nederland is al vergeven. Voor de overige plekken roepen wij iedereen op suggesties door te sturen. Klöpping:

“Iedere voormalig student had er wel één: een hoogleraar waarvan je sterretjes in je ogen krijgt als je aan hem of haar terug denkt. Dat zijn de verhalenvertellers waarnaar we op zoek zijn. Zodat wij ze kunnen vastleggen terwijl ze doceren, en álle Nederlanders kunnen laten genieten van hun colleges.”

Wie is die favoriete docent? Laat het weten in de comments onder dit artikel.