Ajax verder, met dank aan de Duitsers

Ajax werd gisteravond overklast, maar Bernabéu gaf de spelers toch weer een „een enorme kick”. De club mag verder in de eerste divisie van Europa.

Real Madrid's Ricardo Carvalho (R) heads the ball next his teammate Luka Modric and Ajax Amsterdam's Siem de Jong (L) during their Champions League Group D soccer match at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, December 4, 2012. REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Merijn de Waal

Derk Boerrigter is in de tweede helft tegen Real Madrid geen moment op de hoogte geweest van de stand in Dortmund. „Eerlijk gezegd hoorde ik de uitslag pas in de kleedkamer”, vertelt de maker van de enige Ajax-goal na afloop van de Champions League-wedstrijd in de catacomben van stadion Bernabéu.

Het nieuws uit Duitsland is goed gebleken: een matig spelend Manchester City heeft met 1-0 verloren bij Borussia Dortmund en is uitgeschakeld. Ondanks de 4-1 nederlaag in Madrid eindigt Ajax als derde in de zware poule D. Het mag na de winterstop verder in de Europa League, voorheen UEFA Cup.

„We werden in de eerste helft overklast door Real”, zegt de 26-jarige Boerrigter. „Maar de tweede helft hadden wij het overwicht.” De thuisploeg heeft de bezoekers na rust inderdaad meer ruimte gegeven, waardoor Boerrigter na een uur spelen 3-1 heeft kunnen maken. Enkele minuten eerder is bij Dortmund-City de eerste en enige goal van de avond gevallen. Dit nieuws komt in Madrid wél binnen bij de meegereisde Amsterdamse fans, die hun spreekkoren ineens met hernieuwd enthousiasme hervatten.

Voor aanvang van de wedstrijd doen sommige Ajax-fans nog hoopvolle voorspellingen als 0-2. Ze roepen in herinnering dat in 1995 met die cijfers is gewonnen van Real. Maar na gisteravond is het doelsaldo van de afgelopen zes ontmoetingen 20-2 in het voordeel van Real.

Twee Ajax-fans met Brabantse tongval maar met Amsterdamse arrogantie, erkennen dat hun ploeg weliswaar al jaren niet meer tot de grote Europese topclubs behoort. „Maar ook hier heeft Ajax nog steeds een mythische naam”, is ze opgevallen in gesprekken met Spanjaarden. „En zo is het natuurlijk ook.”

Na het eerste fluitsignaal wordt al snel duidelijk dat Ajax zijn lot deze avond echter niet in eigen hand heeft. De Madrilenen treden aan met een half B-team, maar het klasseverschil tussen de Spaanse en Nederlandse kampioen blijkt enorm.

Voordat Cristiano Ronaldo binnen een kwartier de 1-0 maakt, is Ajax al een paar keer goed weggekomen. Onder meer doordat een Madrileense bal op de paal belandt en een buitenspelgoal wordt afgekeurd. In de rest van de eerste helft blijft het eenrichtingsverkeer naar het doel van Ajax. „We zullen uit een ander vaatje moeten tappen”, erkent iemand uit het Ajax-kamp in de rust.

De meer realistische ingestelde Ajax-supporters in Madrid houden hun hoop op City gevestigd. Die zou zich te goed voelen voor een doorstart in het Europese troosttoernooi. Daarom – en om krachten te sparen voor de landstitel – zou de Engelse kampioen niet vol voor de derde plaats gaan. „Maar Ajax moet er gewoon voor gaan”, stelt een van de meegereisde fans. „Als we de enige Nederlandse club zijn die overwintert in Europa, dan kijkt toch weer iedereen naar Ajax op televisie.”

Trainer Frank de Boer heeft maandag op een persconferentie al benadrukt dat zijn ploeg graag zou overwinteren. Ook al levert dit een drukker programma op dan dat van Nederlandse titelconcurrenten die ‘internationaal’ al zijn uitgeschakeld. De ervaring die zijn jonge team in de Europa League kan opdoen, is hem meer waard.

Derk Boerrigter – die gisteren voor de tweede keer in Bernabéu speelde, maar het ook dit keer weer „een enorme kick” vond – volgt de coach in deze redenering. „We spelen nu ook om de drie dagen een wedstrijd, en zo slecht doen we het volgens mij niet in de competitie.”

Dat AZ, Twente en PSV door hun Europese avonturen vorig jaar verzwakt raakten in de strijd om de Nederlandse titel, ontkent Boerrigter niet. „Dat wordt vaak gezegd, ja. Maar we krijgen straks eerst de winterstop en zullen die moeten gebruiken om goed uit te rusten. Dan kunnen we in het nieuwe jaar het tegendeel bewijzen.”

    • Merijn de Waal